Nakon završetka zimskog odmora i reintegracije djece u kolektiv, zamjetan je porast pedijatrijskih slučajeva respiratornih virusnih infekcija u vikend ambulantama za pedijatriju. Zbog toga je Dom zdravlja beogradske općine Savski venac u subotu i nedjelju obavio oko 150 pedijatrijskih pregleda.

Prema rečima dr Marije Golubović, pedijatrice KBC “Savski venac”, beleži se blagi porast broja dnevnih pregleda dece prvog vikenda po povratku u školu. Tijekom vikenda pratili smo ukupno 150 konzultacija. Glavni krivac iza ovih infekcija je virusne prirode.
Influenca, adeno i rinovirus su virusi koje je spomenula, prema njezinoj izjavi. Kako prenosi Republika, liječnica je objasnila da ove infekcije zahvaćaju gornje dišne ​​puteve, a karakteriziraju ih simptomi poput visoke temperature, grlobolje, kašlja, malaksalosti kod male djece i rijetke stolice.

Prema njezinoj izjavi, pružena terapija usmjerena je na rješavanje simptoma, a očekivano razdoblje oporavka kreće se od pet do sedam dana. Prema njezinim riječima, u posljednje vrijeme bilježimo priljev djece koja pokazuju simptome i šarlaha i varičele. Ove su bolesti raširene među skupinama, posebice među djecom koja pohađaju vrtiće. U podsjećanju je istaknula kako je šarlah bakterijska bolest uzrokovana hemolitičkim streptokokom skupine A, koja ima izrazite kliničke simptome i može se potvrditi laboratorijskim pretragama.
Prema riječima Golubovića, terapija bolesti je simptomatska i antibiotska, što rezultira povoljnim oporavkom.

Prema njezinim riječima, varičela je virusna bolest koju uzrokuje virus iz obitelji VZV virusa, a karakterizira pojava osipa u obliku sitnih vezikula ili “mjehurića”. Liječenje je primarno usmjereno na upravljanje simptomima, a na sreću, djeca se obično dobro oporave od ovog stanja. Ključni fokus njezinih nastojanja bio je davanje prioriteta prevenciji kroz redovite i sustavne preglede i cijepljenja djece. Dr. Golubović je objasnio da ova cjepiva štite od niza bolesti među kojima su tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza, hemofilus influence, difterija, streptokokna pneumonija, hepatitis B, ospice, rubeola i zaušnjaci.