Uz strmoglavi rast cijena raznih potrepština za kućanstvo, val poskupljenja zahvatio je i prodavnice pogrebne opreme, pa čak i u Srbiji troškovi pogreba dosežu i po nekoliko hiljada eura.

Neki ožalošćeni pojedinci često govore da smrt može biti izuzetno unosna industrija za određene pojedince. Unatoč tome, ima onih koji se ne brinu za pretjerane troškove i štednja im nije prioritet. Kao rezultat toga, određene trgovine pogrebnih potrepština pružaju svoju ponudu onima sa značajnijim financijskim sredstvima. Aluminijski kovčeg, koji se obično naziva sarkofagom, košta nevjerojatnih 350.000 dinara. Iznenađujuće, postoje kupci koji su spremni uložiti u ovu ekstravagantnu opciju, jer pridaju značaj načinu i posudi u kojoj će prijeći u zagrobni život.

Za određene pojedince smrt se pokazala unosnim pothvatom, kao što ožalošćeni kupci često potvrđuju. Međutim, postoji dio društva koji nije pogođen pretjeranim cijenama, koji ne pokazuje brigu za štednju. Posljedično, određene pogrebne opskrbne ustanove opskrbljuju svoje ponude onima sa značajnijim financijskim sredstvima. Među tim ponudama je i aluminijski kovčeg, poznat i kao sarkofag, koji ima nevjerojatnu cijenu od 350.000 dinara. Iznenađujuće, postoje kupci koji pronalaze vrijednost u ovoj ekstravagantnoj kupnji, prepoznajući značaj svog posljednjeg putovanja i plovila u kojem će putovati u zagrobni život.

Ovi aluminijski sarkofazi imaju životni vijek od više od jednog stoljeća kada su zakopani pod zemljom, za razliku od tradicionalnih drvenih koji propadaju nakon pedeset godina. Poklopac i donji dio sarkofaga su čvrsto zatvoreni, sprječavajući raspadanje i tijela i posude. Dok drvene škrinje, osobito one loše kvalitete, mogu lako istrunuti i srušiti se pod pritiskom tla, ove aluminijske alternative nude veću izdržljivost. Zbog toga se neki pojedinci odlučuju za njihovu kupovinu, ispričao je izvor iz jedne čačanske tvrtke.

Zbog svojih pretjeranih cijena, ti se sarkofazi smatraju najskupljima dostupnima na tržištu, što rezultira samo ograničenim brojem koji se godišnje proda. Troškovi nisu beznačajni, a cijene se kreću u prosjeku oko 350.000 dinara. Mnogi ljudi kupuju ove predmete kao način da pokažu zahvalnost i oduže se svojim voljenima, uključujući bake i djedove koji su im ostavili značajna nasljedstva. U posljednjih nekoliko godina postalo je sve očitije da klijenti postavljaju sve veći broj jedinstvenih i specifičnih zahtjeva. Konkretno, pogrebi često uključuju opsežne popise gostiju, prostrane šatore i značajan naglasak na glazbi.

U Srbiji smo bili među pionirima u pružanju sveobuhvatne pogrebne usluge, gdje se sve što je potrebno za sahranu može dogovoriti na jednom mjestu, kao i zakazivanje bilo kojeg drugog događaja. To uključuje kupnju grobne parcele, osiguranje hrane i pića, uređenje šatora za velika okupljanja do 1000 ljudi, pa čak i angažiranje nosača posteljine uz dodatni trošak od oko 200 eura, objašnjavaju pogrebnici. Napominju i da osim uobičajenih rituala postoje i neki nekonvencionalniji postupci. Na primjer, bogatiji pojedinci koji su prikupili značajno bogatstvo, često nekoliko tisuća eura, mogu ga staviti u pokojnikov ormar kao oproštajnu gestu kako bi ih pratio u zagrobni život. Osim toga, neki odlučuju staviti ormar u lijes kako bi osigurali da se pokojnik oprosti bez osjećaja hladnoće.

Kako bismo spriječili potencijalnu reakciju, naša tvrtka je implementirala politiku fotografiranja i dokumentiranja svih zahtjeva, bez obzira koliko neobični bili. Ova mjera opreza poduzima se zbog slučajeva kada su pojedinci uz novac stavljali vrijedne predmete i nakit.