Kraj oktobra doneo je neobičan talas vrućine, koji je mnoge zatekao. Meteorolog Ivan Ristić nedavno je za gledaoce Kurir televizije dostavio ažuriranu vremensku prognozu. Dok neki mogu cijeniti toplinu sunca i blagu klimu, drugi željno iščekuju prve snježne padavine. Ristić predviđa da će sadašnji tok toplog vazduha samo pojačati vrućinu, što će rezultirati porastom temperature i do 5 stepeni tokom dana.

 

 

 

Očekuje se da će Loznica, grad u Srbiji, imati najviše temperature, a modeli predviđaju oko 33 stepena Celzijusa. Takođe, Ristić upozorava da bi veći deo Vojvodine mogao da pređe 30 stepeni, što bi moglo da postavi novi rekord za ovo doba godine. Ristić napominje da će planinska područja iskusiti jak južni vjetar, dok će niža područja samo povremeno duvati. Prema riječima Ristića, narednih dana očekuju se promjene vremenskih prilika. Kako se navodi, tokom dana se očekuje stvaranje oblaka uz mogućnost slabih padavina. Međutim, predviđa se da će obilnih padavina doći kasnije uveče i potrajati tokom cijele noći između subote i nedjelje. To se može pripisati hladnom frontu koji će stići. Nakon niza toplijih dana, u nedjelju će doći do blagog pada temperature, ali će i dalje biti ugodno, uz živu temperaturu od 24 do 28 stepeni Celzijusa. Prognoza sugeriše da temperatura može porasti do 30 stepeni Celzijusa, uz vjerovatnoću kiše i postepenog pada temperature u drugoj polovini naredne sedmice.

 

 

 

Ristić je prenio da su i drugi meteorolozi predviđali da će temperatura u prvoj polovini novembra biti viša od uobičajenog prosjeka, a maksimalna se očekuje oko 20 stepeni Celzijusa. Prema izvoru, temperatura krajem oktobra obično se kreće od 14 do 20 stepeni Celzijusa i ostaje u neposrednoj blizini ovih vrijednosti. Govornik je napomenuo i da je u ponedjeljak i utorak ove sedmice zabilježena temperatura od 20 stepeni Celzijusa i da će se i dalje zadržati na tom nivou. Ristić predviđa da će se ova zima razlikovati od svih pre nje. Iako očekuje da će snježne padavine početi 15. decembra, ne bi se iznenadio da se to dogodi ranije. Ipak, Ristić je uveren da će kraj decembra i januara ponuditi pravi zimski doživljaj sa obilnim snegom i odgovarajućim zimskim vremenom. Ljudi željno iščekuju ove promjene; međutim, postoji mnogo spekulacija o tome da li će zima stići ove godine ili ne.