Svakodnevno unošenje pola decilitra soka od cvekle može značajno smanjiti povišeni krvni pritisak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba sa hipertenzijom.Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se nalazi i u zelenom lisnatom povrću, pokazao se odgovornim za regulisanje krvnog pritiska, kako je pokazalo njihovo istraživanje. Ovaj zaključak proizlazi iz eksperimenta u kojem su zdravim osobama dali da popiju pola decilitra soka od cvekle. Već nakon sat vremena, primetno je bilo sniženje pritiska, a pozitivan učinak je potrajao i nakon tri sata, kao i nakon 24 sata.CVEKLA JE PRIRODAN ELIKSIR ZA HIPERTENZIJU: Evo kako se sprema najbolji sok koji pritisak vraća u normalu

S obzirom na to da preko 25 odsto odraslih širom sveta ima hipertenziju, sa stalnom tendencijom rapidnog rasta, otkrivanje sastojka koji pozitivno utiče na regulisanje pritiska izuzetno je važno, ističu britanski stručnjaci. Zato je redovno unošenje soka od cvekle i lisnatog zelenog povrća ključno kako bi se adekvatno zaštitio kompletni kardiovaskularni sistem.

Evo kako se priprema sok od cvekle:

Potrebni sastojci:

  • 2 male cvekle
  • 4 šargarepe
  • komadić đumbira
  • 1 pomorandža
  • 2 zelene jabuke

Priprema:

Cveklu dobro operite, očistite i isecite na komade. Stavite oljuštenu cveklu u sokovnik, zatim dodajte šargarepu, đumbir, pomorandžu, pa jabuku – u tom redosledu. Nakon toga, procedite dobijeni sok. Po želji, možete dodati i cimet.

NAPOMENA: Odaberite cveklu koja je sveža i čvrsta kako biste osigurali kvalitet soka. Zelena jabuka doprinosi ukusu soka i ima niži glikemijski indeks od drugih sorti jabuka. Cvekla sadrži dosta šećera, ali je niskokalorična (45 kcal na 100 g korena). Šećer iz cvekle se lako apsorbuje u organizmu, pružajući mu energiju. Osobe koje se pridržavaju redukovanog režima ishrane mogu bezbedno konzumirati sirovu cveklu, koja će ih snabdeti neophodnom energijom, dok visok sadržaj vlakana podstiče probavu.