Ljudsko tijelo je veoma složena “mašina” čije potpuno funkcionisanje ni najbolji naučnici ne mogu u potpunosti obrazložiti. Ono što je poznato jeste da je za normalno funkciosanje organizma potrebno namiriti vitamina, mikronutrijente i nutrijente, a cink predstavlja jedan vitalni nutrijent ključan za imunološki sistem i metabolizam, te igra ključnu ulogu u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja.

Unatoč potrebi u malim količinama, on je na drugom mjestu nakon željeza kao najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Odgovarajuće razine cinka mogu se postići dobro uravnoteženom prehranom, osobito tijekom sezone prehlade i gripe kada su virusne infekcije u velikom porastu. Naš imunološki sustav djeluje kao ogromna obrambena sila, opremljena nizom stanica i mehanizama za borbu protiv štetnih bakterija i virusa, što cink čini nezamjenjivom komponentom za jačanje našeg imuniteta.

  • Cink, klasificiran kao esencijalni element u tragovima, prisutan je u tijelu u neznatnim količinama.

Unatoč svojoj maloj veličini, ove esencijalne komponente igraju ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija tijela, a čak i mali nedostatak može dovesti do otežanog rasta i brojnih zdravstvenih problema. Naše tijelo ne proizvodi cink prirodno, stoga ga moramo nabaviti ili iz prehrane ili iz dodataka prehrani. Budući da našem tijelu nedostaje kapaciteta za skladištenje viška cinka, potrebno ga je redovito unositi.

  • Koji su neki pokazatelji da osoba možda ima nedostatak cinka u tijelu?

Suha i gruba koža, česte prehlade i infekcije, sporo zacjeljivanje rana, gubitak kose (uključujući obrve i trepavice), gubitak apetita, nagli gubitak tjelesne težine, teškoće privikavanja na mrak, apatija, zaboravnost, depresivno raspoloženje, impotencija i neplodnost svi su simptomi od nedostatka cinka. Najbolji način da osigurate dovoljan unos ovog minerala je uravnotežena i raznolika prehrana. Namirnice životinjskog podrijetla, posebice crveno meso, te jaja i mliječni proizvodi, najzastupljeniji su izvori cinka. Međutim, osobe koje slijede vegansku prehranu također mogu dobiti dovoljno cinka pažljivim odabirom namirnica biljnog podrijetla koje su bogate ovim esencijalnim mineralom.

Hrana iz raznih izvora sadrži cink;,međutim, način na koji tijelo iskorištava ovaj esencijalni mineral razlikuje se ovisno o specifičnoj vrsti hrane.

Kamenice i drugi plodovi mora predstavljaju najobilniji izvor cinka, s najvećim sadržajem cinka po porciji, a slijede ih crveno meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi.

Namirnice dobivene iz biljaka, uključujući cjelovite žitarice, mahunarke i sjemenke, sadrže cink. Međutim, važno je napomenuti da prisutnost fitata i vlakana u ovoj hrani inhibira apsorpciju cinka. Zbog toga je iskorištenje cinka iz namirnica biljnog podrijetla znatno niže u usporedbi s iskorištenjem iz namirnica životinjskog podrijetla.

Zadovoljenje dnevnih potreba za cinkom ne bi trebalo predstavljati izazov zbog njegove široke dostupnosti. Unatoč tome, osobe s neuravnoteženom i ponavljajućom prehranom mogu imati problema s dobivanjem dovoljnih količina ovog ključnog minerala isključivo putem hrane. Posljedično, preporučljivo je za osjetljive skupine, poput starijih osoba, da razmotre uključivanje dodataka cinka u svoj režim.

Mahunarke, uključujući slanutak, leću i grah, kao i orašasti plodovi poput kikirikija, indijskih oraščića i badema, bogati su cinkom, što ih čini izvrsnim biljnim izvorima ovog minerala. Tamna čokolada i cjelovite žitarice također sadrže cink, iako u manjim količinama. Za vegane su pahuljice hranjivog kvasca odlična opcija jer sadrže 6 mg cinka po žlici. Za dodatno povećanje unosa cinka, namaz za doručak koji se sastoji od 2 žlice sjemenki bundeve i sjemenki suncokreta nudi 3,5 mg. Za dodatnih 1,8 mg jednostavno dodajte šaku indijskih oraščića.