Marina Perazić, ikona elektronske muzike osamdesetih, očaravala je svojom neodoljivom lepotom, postavši poznata kao senzualni simbol pop scene bivše Jugoslavije. Njeni nastupi su hipnotisali publiku, dok su njeni plavi uvojci, široki osmeh i strastveni ples postali njen zaštitni znak. Osim po muzičkom talentu, bila je poznata i po burnom ljubavnom životu.

 

 

 

 

Marina je stekla popularnost ne samo po pesmama, već i po emotivnoj vezi sa Ivanom Feceom Firčijem, bivšim bubnjarom grupe “EKV”. Njihov razlaz izazvao je veliku pažnju medija zbog brojnih spekulacija.

Nakon preseljenja u Njujork 1988. godine, Marina je radila različite poslove kako bi preživela, od čuvanja dece do rada u prodavnici. U toj vezi sa Ivom, dobili su dve prelepe ćerke, Miu i Lunu. Ipak, nakon razvoda 1997. godine, Marina se sa decom vratila u Hrvatsku.

 

 

 

 

Mia, Marina i Ivanova starija ćerka, oduvek je sanjala o glumi, ali se kasnije posvetila modnom dizajnu i stvorila svoj uspešan brend u Njujorku. Sa druge strane, Luna je nasledila majčin talenat za muziku, ali je umesto mikrofona, izabrala modnu pistu, postajući uspešna manekenka.

 

 

 

 

Iako je njen ljubavni život bio turbulentan, Marina se nikada nije pokolebala, usredsredivši se na svoju decu i karijeru. Danas nastavlja da nastupa sa svojim bendom, a njene ćerke su krenule svojim putem u svetu mode i umetnosti.

 

BONUS TEKST

Indijski orah, iako nosi u svom nazivu dve obmane, jer nije poreklom iz Indije niti je pravi orah, zapravo potiče iz Brazila i predstavlja seme kešu jabuke, biljke poznate po latinskom nazivu Anacardium occidentale. Ova informacija može biti ključna za osobe koje pate od alergija na orašaste plodove, jer ne moraju automatski biti alergične na indijski orah.

 

Pre nego što su ga otkrili evropski istraživači, kešu jabuke su bile osnovna hrana latinoameričkih Indijanaca. Uzgoj indijskih oraha van Latinske Amerike započeo je u Evropi, a kasnije se proširio na Afriku i Aziju. Indija je postala najveći svetski proizvođač indijskih oraha, što je ovom semenu donelo svetsku slavu, iako ono zapravo nije orah, već seme kešu jabuke.

 

Ovo tropsko voće, sa svojim karakterističnim oblikom, raste u obliku grma, a zreli plodovi variraju u boji od žute do crvene. Važno je napomenuti da pre konzumiranja indijskog oraha, seme treba pažljivo i potpuno izdvojiti iz spoljašnje opne, jer taj sloj može biti toksičan i izazvati neželjene reakcije poput peckanja i osipa na koži.

 

Što se tiče nutritivnih svojstava, indijski orah je bogat mastima, ali su one pretežno mononezasićene, što ga čini zdravim izborom. Takođe je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, a ima antibakterijska, antiseptička i protivupalna svojstva. Oleinska kiselina, prisutna u indijskom orahu, povoljno utiče na zdravlje srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Studije su pokazale da redovna konzumacija indijskog oraha može smanjiti rizik od razvoja žučnih kamenaca, dok njegovo diuretičko dejstvo povoljno utiče na rad bubrega. Takođe, indijski orah je koristan za zdravlje nervnog sistema, kostiju i zglobova, snižava nivo šećera u krvi i ima blago afrodizijačko dejstvo.

 

Nutritivni sastav indijskog oraha:

Masti: 43.85 g
Ugljeni hidrati: 30.19 g
Proteini: 18,22 g
Vlakna: 3,3 g
Vitamin B1: 0,423 mg
Vitamin B6: 0.417 mg
Vitamin E: 5,31 mg
Folati: 25 mcg
Kalijum: 660 mg
Magnezijum: 292 mg
Kalcijum: 37 mg
Natrijum: 12 mg
Bakar: 2,19 mg
Mangan: 1,65 mg

Energetska vrednost indijskog oraha je 553kcal, te je važno konzumirati ga umereno, i prema preporukama nutricionista, oko 20 oraha dnevno je optimalna doza. Važno je napomenuti da indijski orah sadrži tiramin, supstancu koja može uticati na održavanje normalnog krvnog pritiska i imati blagotvoran efekat na migrenu.