Priča o zabranjenoj ljubavi između Dušana i Bege svedoči o tome da ništa nije nemoguće, a njih dvoje su dokazali snagu prave ljubavi. Pre više od tri decenije, u Mostaru su se zaljubili Dušan Bajević, pravoslavac, i prelepa muslimanka Bega Biberović. Njihova ljubavna priča oduševila je mnoge, ali ne i Beginu porodicu, koji su imali tradicionalne poglede na mešanje vera. Ipak, uprkos početnim izazovima, njihova ljubav je trijumfovala.

“Begini su poticali iz stare muslimanske porodice koja je želela da očuva čistoću vere. No, na kraju, stvari su se promenile i naša ljubav je pobedila”, otkrio je Dušan u intervjuu za “Politiku” 2006. godine.

Bio je maj 1966. godine kada je Dušan Bajević šetao Mostarom sa nekoliko prijatelja. Negde između “Rondoa i Bristola”, njegove zelene oči srele su se sa crnim očima jedne devojke. Bio je to trenutak koji će promeniti sve. Svaki dan nakon toga, njihovi pogledi su postajali sve izražajniji. Dušan je saznao da se devojka zove Bega Biberović, ali nije imao hrabrosti da joj priđe. Tek kada je napustio Mostar i otputovao na UEFA turnir u Istanbul, skupio je hrabrost da joj napiše pismo s Bosfora.

Nakon meseci i godina sreće, jedne večeri, Bega je došla na sastanak slomljena. “Moji roditelji pokušavaju da me prisile da se udam za drugog. Volim samo tebe i nikoga drugog. Ne želim da se vratim kući, ne mogu tamo”!

Tada su odlučili da se ne razdvajaju. Krenuli su ka Duškovoj kući, odlučni da ostanu zajedno uprkos protivljenju Beginih roditelja. Venčali su se nakon tri nedelje.“Na svaku utakmicu izvan Mostara išao sam s strahom da je neću zateći kod kuće”, priznao je Dušan. Begini roditelji dugo nisu mogli da se pomire sa činjenicom da je njihova ćerka uzeta, ali su se nakon pokušaja otmice stvari promenile. Prvo je popustila majka, a zatim i otac. Ljubav je trijumfovala, mladalačka strast, ali i roditeljska ljubav.

“Sada Bega i ja redovno posećujemo njene roditelje. Shvatili su da je prava ljubav jača od svega ostalog”, rekao je Dušan, putujući s Veležom na gostovanja, znajući da ga kod kuće čeka njegova Bega.Na kraju, kako prenose grčki mediji, cela porodica bila je zajedno tokom rata u Bosni i Hercegovini. Svi osim…

Svi u porodici su bili u Mostaru kada je počeo rat, a moja supruga Bega i ja smo živeli u Atini. Međutim, gotovo svi su uspeli stići u Grčku s tri automobila. Tada nas je bilo petnaestoro. Moja majka Danica ostala je sama u Mostaru zbog Dilfere, Begine majke, koja je bila nepokretna. Bile su zajedno godinu dana, to je bio najteži deo mog života. Ali uspeo sam ih dovesti u Atinu. Kada sam ponovo video svoju majku i svekrvu od početka rata, mogao sam napokon mirno da spavam”, otkrio je za beogradsku “Politiku” pre 14 godina.

BONUS TEKST

Ulje čajevca, takođe poznato kao ulje čajnog drveta, spada među najtraženija eterična ulja zbog svoje izuzetne širokog spektra primene kao snažnog antiseptičkog sredstva. Evo popisa kako sve možete koristiti ovo čudesno ulje:

  1. Za dezinfekciju usta i grla, uništava bakterije u ustima i otklanja neprijatan zadah.
  2. Protiv bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja kože i noktiju.
  3. Za lečenje rana, opekotina i ujeda insekata.
  4. Za dezinfekciju ruku, posebno korisno tokom sezona gripa.
  5. Protiv akni i bubuljica.
  6. Protiv sinusnih infekcija.
  7. Kao sredstvo protiv parazita i štetočina.
  8. Kao prirodni dezodorans za telo, noge, prostorije, kante za smeće i još mnogo toga…Kako koristiti ulje čajevca:

Za ispiranje usta i sluznica, razblažite 1 kap ulja čajevca u čaši mlake vode, koju možete dodatno obogatiti malom količinom morske soli.

Kod infekcije sinusa, korisna je inhalacija uljem čajevca. Dodajte 5-6 kapi ulja u litar ključale vode i udišite paru. Inhalaciju treba sprovoditi najmanje dva puta dnevno tokom 10 minuta, pokrivajući glavu peškirom.

Za tretiranje ogrebotina i posekotina, ulje čajevca je odlično kao sredstvo za dezinfekciju rane i zaštita od mogućih infekcija. Pomešajte 1 kap ulja čajevca sa 1 kašičicom kokosovog ili maslinovog ulja, nanesite tanki sloj na povređeno mesto i isperite čistom vodom nakon nekoliko minuta. Ponovite postupak 2 do 3 puta dnevno.

Kod gljivičnih infekcija noktiju, pomešajte 4-5 kapi ulja čajevca sa 1 kašičicom baznog ulja poput maslinovog ili arganovog ulja. Nanesite smesu na nokte zahvaćene gljivicama 2 puta dnevno, ujutro i uveče, kako biste sprečili širenje infekcije.

Općenito, ulje čajevca je izuzetno delotvorno kao prirodno sredstvo protiv virusa, bakterija i gljivica. S obzirom na njegovu bezbednost za spoljnu upotrebu, može se koristiti za lečenje gotovo svih kožnih infekcija poput ekcema, atletskog stopala, herpesa i akni.

Takođe, možete se zaštititi od parazita prilikom boravka u prirodi. Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u kašičicu baznog ulja poput maslinovog i nanesite na delove kože koji su izloženi, međutim, budite oprezni s kućnim ljubimcima jer su eterična ulja toksična za njih.