Ljiljana Krstić, nekadašnja sjajna figura jugoslovenske kinematografije, ostavila je iza sebe neizbrisiv trag iako je nakon svoje smrti brzo pala u zaborav. Rođena je 31. oktobra 1919. godine, a tokom svoje bogate glumačke karijere istakla se brojnim ulogama na pozorišnim daskama širom bivše Jugoslavije, postavši prvakinja beogradske pozorišne scene.

 

 

 

 

Najviše uloga odigrala je u “Ateljeu 212”, a mnogi su je zapazili i pamte po ulozi Joke u kultnoj seriji “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”, reditelja Živka Nikolića. Također, bila je prepoznatljiva kao svekrva u seriji “Petrijin venac” i kao starica u filmu “Spasitelj” sa Denisom Kvejdom, među mnogim drugima.

 

Kako je Ljiljana isticala, ona je glumica samo na sceni. Živela je tiho i povučeno, skromno. Iako se privatno nije, kako je govorila, stidela svog poziva, ali je verovala da je jedna glumica nepotrebno izložena javnosti.

 

 

 

  • Iako je bila veoma popularna, Ljiljana nikada nije isticala svoj status glumice. Smatrala je da je njen život na sceni dovoljno za javno interesovanje, dok je izvan nje preferirala da se predstavlja kao “službenica”. Njena skromnost i distanciranje od slave samo su dodatno obojili njenu legendu.

Ljiljana Krstić je bila istinska diva tog vremena, odmerena, profesionalna, glumica sa stavom, svesna onoga što nosi u sebi. Meni, kao tada pripadnici mlađe generacije, delovala je na prvi pogled čak i strogo, hladno, međutim, budući da sam imala prilike da provedem s njom duže vreme, pomalo sam otkrivala jednu toplu, vrlo jednostavnu osobu.

Ljiljana Krstić je, prema svjedočenju njenih savremenika, bila izuzetno skromna i dobrodušna osoba. Uz svoj umjetnički dar, nosila je urođenu skromnost koja je nadmašivala njenu slavu. Smatrala se glumicom većom od svoje slave, a ta osobina ju je činila posebnom među mnogim umjetnicima svog vremena.

 

 

 

 

Preminula je 12. aprila 2001. godine u 82. godini života, a o njoj se nakon toga malo znalo. Iako je napustila ovaj svijet, njen umjetnički doprinos i sjajna karijera ostaju neizbrisivo naslijeđe jugoslovenske kinematografije.

BONUS TEKST

Ljiljana Krstić bila je istaknuta jugoslovenska glumica koja je svojim talentom obilježila pozorišne scene i filmska platna svoje zemlje. Rođena je 31. oktobra 1919. godine, a tokom svoje bogate karijere ostvarila je niz zapaženih uloga koje su je učinile omiljenom među publikom.

Svoj glumački talenat pokazala je na brojnim pozorišnim daskama, posebno ističući se u “Ateljeu 212”, gdje je ostvarila najviše uloga. Publika je posebno pamti po ulozi Joke u kultnoj seriji “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”, koja je osvojila srca mnogih gledalaca. Također, igrala je zapažene uloge u serijama poput “Petrijin venac” i filmovima kao što je “Spasitelj” sa Denisom Kvejdom.

Iako je postigla veliku popularnost, Ljiljana je uvijek ostala skromna i povučena osoba. Nikada nije isticala svoj status glumice izvan pozornice, preferirajući da se predstavi kao obična službenica. Njena duboka skromnost i prepoznatljiv stil glume pridobili su joj poštovanje i divljenje mnogih.

Ljiljana Krstić je preminula 12. aprila 2001. godine, u 82. godini života, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji. Iako je njeno ime možda potisnuto iz glavne struje javnog mnjenja nakon smrti, njeni radovi i doprinos umjetnosti i dalje žive kroz njena remek-djela na filmu i pozornici.