Zilha Bajraktarević, poznata po svom rođenom imenu, nadaleko je poznata kao vrlo utjecajna osoba u svijetu narodne glazbe i tradicionalne sevdalinke u bivšoj Jugoslaviji, ostavivši trajno nasljeđe kao jedna od vodećih komercijalnih izvođačica. Silvana Armenulić, poznata pod umjetničkim imenom, stekla je slavu u regiji zahvaljujući osebujnom stilu pjevanja i očaravajućem glasu.

  • Među njezinim značajnim uspjesima je ogromna popularnost njezine pjesme “Šta će mi život”, autora Toma Zdravkovića, koja je jedan od najprodavanijih singlova u povijesti bivše Jugoslavije. Prerana smrt Silvane Armenulić dogodila se u razornoj saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš. U nježnoj dobi od 37 godina život joj je prekinut. Tragično, u nesreći su poginuli i njezina sestra Mirjana, koja je tada bila trudna, te violinist Rade Jašarević.

No, Dina Bajraktarević Nikolić, treća sestra, čudom je uspjela za dlaku izbjeći smrt, kako je pričala u prošlosti. Silvana Armenulić, poznata pod umjetničkim imenom, stekla je slavu u regiji zahvaljujući osebujnom stilu pjevanja i zavidnim vokalnim sposobnostima. Jedna od njezinih najpopularnijih pjesama, “Šta će mi život”, koju je napisao Tom Zdravković, ostaje jedan od najprodavanijih singlova u bivšoj Jugoslaviji. U tragičnom događaju na autoputu Beograd-Niš Silvana Armenulić, stara samo 37 godina, prerano je preminula u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom.

  • Uz nju su poginuli i njezina trudna sestra Mirjana te violinist Rade Jašarević. No, istu sudbinu za dlaku je izbjegla i treća sestra, Dina Bajraktarević Nikolić, koja je u prošlosti imala iskustvo na rubu smrti. Rekonstrukcijom nesreće utvrđeno je da se Ford Granada u kojoj je bila putnica kretao brzinom od oko 150 kilometara na sat. Vozilo je iznenada prešlo na suprotnu traku i sudarilo se s kamionom.

Udarac je bio toliko jak da je u potpunosti izbacio prednji desni kotač i poluosovinu Ford Granade te je podletjela pod kamion. Zanimljivo je da je u obližnjem kanalu otkrivena slomljena violina, što je dodatno pojačalo enigmu oko Silvanine smrti. Nadalje, zbunjujuće je da su u trenutku nesreće bili tek na pola puta do Beograda, ostavljajući za sobom neodgovorena pitanja. Okolnosti njezine smrti ostale su obavijene enigmom. Čak se šuškalo da je ona mogla biti ta koja je vozila tijekom tragičnog događaja.

  • Usprkos tome, Silvana Armenulić i dalje se slavi kao izuzetan talent i osoba koja je život prihvatila s neobuzdanom strašću, unatoč brzom i uzbudljivom životu. Život na nevjerojatan način isprepliće sudbine, što pokazuje izuzetna povezanost Silvane Armenulić i Tome Zdravkovića, dvoje neizmjerno darovitih i omiljenih pjevača narodne glazbe. Njihova priča, sada ovjekovječena u filmskom remek-djelu, postigla je legendarni status. Silvana Armenulić, poznata pod umjetničkim imenom, stekla je slavu u regiji zahvaljujući osebujnom stilu pjevanja i očaravajućem glasu.

Jedan od njezinih najuspješnijih singlova, “Šta će mi život”, autora Toma Zdravkovića, ostaje jedna od najprodavanijih pjesama u bivšoj Jugoslaviji. Prerana smrt Silvane Armenulić dogodila se u razornoj saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš. Sa samo 37 godina život joj je prekinut. Tragično, u nesreći su poginuli i njezina sestra Mirjana, koja je tada bila trudna, te violinist Rade Jašarević. No, dogodila se sreća za treću sestru, Dinu Bajraktarević Nikolić, koja je, kako je ispričala, za dlaku izbjegla ralje smrti.

  • Rekonstrukcijom nesreće utvrđeno je da se Ford Granada u kojoj je bila putnica kretao brzinom od oko 150 kilometara na sat. Neočekivano, vozilo je prešlo na suprotni trak i sudarilo se s kamionom. Udarac je bio toliko jak da je desna strana Ford Granade potpuno izmaknuta, uključujući prednji desni kotač i poluosovinu, zbog čega je vozilo podletjelo ispod kamiona. Osim toga, u kanalu uz cestu otkrivena je slomljena violina.

Nadalje, bili su tek na pola puta do odredišta u Beogradu u vrijeme kada se očekivalo da su već stigli, dodajući još jedan sloj misterije Silvaninoj preranoj smrti. Okolnosti njezine prerane smrti ostale su enigmatične, a pojavila su se čak i nagađanja da je ona mogla voziti tijekom tragične nesreće. Ipak, Silvanu Armenulić i dalje slave kao izuzetnu umjetnicu i pojedinca koja je, unatoč svom ubrzanom i uzbudljivom načinu života, prihvatila život s neobuzdanom strašću.

  • Život na izvanredan način spaja pojedince, a takav je bio slučaj sa Silvanom Armenulić i Tomom Zdravkovićem, dvojicom renomiranih pjevača narodne glazbe. Njihov izniman talent i popularnost učinili su njihovu priču legendarnom, u konačnici ovjekovječenom u filmu. Silvana, supruga proslavljenog jugoslavenskog tenisača Radmila Armenulića, bila je predmet naklonosti boema i izuzetnog pjevača Tome Zdravkovića.

Unatoč dubokoj ljubavi prema njoj, Toma nikada nije imao priliku izraziti svoje osjećaje. Tragično, kad je Silvana preminula, izjedao ga je očaj. Kroz film “Toma” zorno je dočarana njihova priča, a glumac Milan Marić besprijekorno je dočarao srž Tomovih emocija i putovanja. Njegova snažna izjava, “Vrijednost života ne leži u njegovom trajanju, već u dubini iskustava koja se prihvaćaju svaki dan,” postala je amblem njegove slobodoumne prirode i žara s kojim je prihvaćao život, osobito svoju ljubav prema Silvani. Pjesme i sjećanja ovih pojedinaca osigurali su da se njihova umjetnost i zadivljujuće životne priče pamte zauvijek.