Premijerka Ana Brnabić je nakon toga naglasila da su ovi događaji temeljno transformisali Srbiju.”Ekspo 2027. će se održati u Srbiji, što će predstavljati prekretnicu. Ceo svet će nam biti u fokusu, posmatraće nas ili će fizički biti prisutan. Postaviće se pitanje kako je ta mala zemlja uspela da nadmaši Ameriku, Argentinu i Španiju. Prenosićemo sliku Srbije pobednika, zemlje inovacija i naprednih tehnologija. Bićemo zemlja u kojoj mladi žele ostati, a oni koji su je napustili žele se vratiti”, izjavila je premijerka.ANA BRNABIĆ O PLANU "SRBIJA 2027": Ceo svet će gledati u nas za tri godine, i pitaće se kako smo pobedili mnogo veće zemlje

Ona je dodala da Srbija sada mesečno proizvodi više nego što je nekada proizvodila tokom cele godine. “Ono što planiramo do 2027. biće kvantni skok u odnosu na sve do sada. Izvoz Srbije 2027. godine iznosiće 10 milijardi evra. Naš fokus za dodatno unapređenje naprednih tehnologija biće na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji”, naglasila je premijerka.

Brnabić je istakla da je veštačka inteligencija postala izazov broj jedan. “Prema analizama MMF-a, zemlje koje nisu spremne za ove promene mogu izgubiti do 40% ukupne radne snage. Srbija, srećom, jeste spremna. Prepoznali smo ovo kao ključnu temu još davno. 2019. godine smo usvojili strategiju razvoja veštačke inteligencije. Osnovana je državna naučna institucija koja zapošljava preko 60 stručnjaka, uključujući mnogo povratnika iz inostranstva”, rekla je ona.

Premijerka je dodala da smernice za etičku upotrebu veštačke inteligencije, koje je usvojila Vlada Srbije u Davosu, služe kao odličan primer. “Do 2027. godine ćemo samo u veštačku inteligenciju uložiti preko 70 miliona evra kao država. Privatni kapital će takođe doprineti. Takođe planiramo izgradnju još jednog superkompjutera. Ako uzmete u obzir da Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od najnaprednijih i najbogatijih država, poseduje samo dva superkompjutera, shvatate značaj toga za Srbiju. Ponovo će biti dostupan mladima besplatno”, dodala je.

Brnabić je naglasila da će biti dodatnih investicija u nove naučnotehnološke parkove. “Do 2027. godine planiramo proširenje naučnotehnološkog parka u Nišu, širenje u Čačku, Beogradu i Novom Sadu, kao i novi park u Kruševcu. Takođe ćemo razviti inovacioni distrikt u Kragujevcu”, izjavila je Ana Brnabić.Premijerka se osvrnula i na važnost projekta Ložionica, ističući važnost ulaganja u kulturu. “Do 2027. godine imaćemo Fakultet muzičke umetnosti i aneks Fakulteta likovnih umetnosti”, zaključila je.