Nakon brojnih dana i noći intenzivnog tropskog vremena, stručnjaci za meteorologiju upozoravaju nas na potencijalnu pojavu oluje superćelije u Srbiji. Očekuje se da će ova olujna pojava izazvati mešavinu grmljavine, obilnih padavina, pa čak i grada. Prema RHMZ-u, razvoj superćelijskih oblaka u određenim područjima bit će posebno intenzivan i brz. Očekuje se da će se ovi oblaci brzo kretati od zapada-sjeverozapada prema istoku, noseći sa sobom potencijal za velike tuče prečnika otprilike 5 cm.

Osim toga, očekuje se da će oluje donijeti kratke, ali intenzivne udare vjetra, brzine do 24 m/s. U regionu gde su oblaci superćelije najviše koncentrisani, mogu se javiti izolovani i uraganski udari vetra do 28 m/s. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na značajan porast grmljavinske aktivnosti u regionu od Alpa do Karpata, uključujući Zapadni Balkan i Srbiju.

Sve počinje sa kulminacijom toplote i vlage koja se akumulira u nižim slojevima atmosfere, koja se javlja na kraju toplotnog talasa ili perioda vršne temperature. Ristićevo objašnjenje baca svjetlo na zamršene mehanizme koji dovode do ovih prirodnih fenomena koji izazivaju strahopoštovanje. Prema Ristićevim riječima, oluja koja je nedavno izazvala svoj bijes u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sada se postepeno približava i našem regionu. Prema Ristićevim rečima, neuobičajeno je da se tokom noći i ranog jutra dogodi superćelija sa gradom.

Vrijedi napomenuti da su u planinskim područjima nivoi UV zračenja posebno jaki i prelaze vrijednost od 10, dok kada se krene prema primorskim područjima, intenzitet UV zraka ima tendenciju da opada. Meteorolog je skrenuo pažnju na činjenicu da smo ranije ove sedmice doživjeli početak drugog vrhunca užarenog toplotnog vala, poznatog kao Haron, nakon prethodnog vrha po imenu Lucifer – centralnog elementa odgovornog za pokretanje sljedećeg talasa zvanog Kerber.