S dolaskom zime česti su problemi sa suhom i ispucalom kožom. Uprkos tome, ključno je ne samo pozabaviti se stanjem rana, već i pratiti njihovo trajanje na koži, budući da postoji mogućnost da mogu predstavljati ozbiljniju pozadinu problema, skrivajući neku od težih bolesti. 

Behcetova bolest, također poznata kao Behcetov sindrom, neuobičajeno je stanje koje karakterizira raširena upala krvnih žila u tijelu. Ovaj određeni poremećaj može se pojaviti na različite načine, često se prikazuju kao naizgled nepovezani simptomi. Tipične indikacije uključuju čireve u ustima, upale očiju, kožne osipe, lezije i rane u genitalnom području. Liječenje ove bolesti uključuje davanje lijekova usmjerenih na ublažavanje znakova i simptoma.

Početni znakovi i simptomi su sljedeći: Manifestacija Behçetove bolesti varira ovisno o specifičnim područjima tijela koja su zahvaćena. Bolni čirevi u ustima koji podsjećaju na afte, kožne lezije i čvorići, genitalne rane, upale očiju, otekline i bolovi u zglobovima, probavni problemi i upale mozga i živčanog sustava među najčešćim su simptomima.

Behçetovu bolest karakterizira tjelesni imunološki sustav koji napada vlastite zdrave stanice. Na pojavu ovog stanja utječu i genetski i okolišni čimbenici. Općenito se vjeruje da specifični geni, kao i elementi okoliša poput virusa ili bakterija, mogu potaknuti pojavu Behçetove bolesti kod osoba koje su predisponirane za nju.

Ako se ne liječi, Behcetova bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje vida ili čak potpuni gubitak vida. Kako bi se izbjegle moguće komplikacije vezane uz oči, osobe koje pokazuju simptome Behçetove bolesti moraju se podvrgavati redovitim pregledima kod oftalmologa. Ključni aspekt učinkovitog upravljanja ovim stanjem leži u ranom prepoznavanju simptoma i brzom započinjanju liječenja.