Ilon Musk, veoma uticajna i izuzetno prosperitetna ličnost u današnjem svetu, nedavno je podelio svoje uvide u Novaka Đokovića i sporno pitanje vakcinacije. Upuštajući se u diskusiju koja izaziva razmišljanje s cijenjenim političkim novinarom Edom Krasensteinom putem Twittera, Musk je duboko ušao u područje vakcinacije protiv COVID-19 i njenih višestrukih implikacija. Imajući ogroman uticaj na globalne poslove, Muskova perspektiva po ovom pitanju ima značajnu težinu i zahtijeva pomnije ispitivanje. Tokom njihove rasprave, Krasenstein je stavio veliki naglasak na značajnu ulogu koju različiti sojevi virusa igraju u određivanju efikasnosti vakcina.

S druge strane, Musk je otvoreno izrazio bojazan u vezi sa potencijalnim društvenim pritiskom koji bi mogao nastati zbog zahtjeva od pojedinaca da prime višestruke doze vakcine kako bi imali pristup određenim privilegijama. Prema Musku, takav mandat bi potencijalno mogao dovesti do zabune u široj javnosti.

Uz to, Musk je iznio nesretnu situaciju u kojoj je nekoliko kompanija, uključujući i njegov SpaceX, bilo prisiljeno otpustiti zaposlenike koji su imali suprotne stavove o vakcinaciji. Međutim, istakao je da je ta okolnost naknadno ispravljena kada je Vrhovni sud intervenisao i poništio izvršnu naredbu predsednika Bajdena.

U hrabroj izjavi, Musk je neustrašivo tvrdio da će se dragovoljno suočiti sa zatvorom umjesto da otpusti predane zaposlenike koji su odlučili da ne primaju vakcinu protiv COVID-19. Nastavio je pričati o svom ličnom susretu s virusom, otkrivajući da je iskusio samo blage simptome koji su ličili na običnu prehladu kada ga je zarazio prije pojave cjepiva. Međutim, zbog svojih opsežnih nastojanja da putuje po svijetu, našao se primoran da se podvrgne vakcinaciji tri puta, a posljednja cijepljenja zamalo je rezultirala epizodom hospitalizacije.