Iz godine u godinu za većinu Srba postalo je gotovo obavezno da odu na odmor u Grčku. Međutim, sada postoji sve veća znatiželja među ovim turistama da istraže druge destinacije u obližnjim regijama. Platforme društvenih medija preplavljene su zadivljujućim slikama koje prikazuju idilične obale Hrvatske, Crne Gore, pa čak i Albanije.

Ipak, turisti su sada očarani privlačnošću zadivljujućeg bjekstva u Bosni. Upravo je Neum uspio privući pažnju ovih putnika, zahvaljujući svojoj plaži koja oduzima dah i netaknutoj prirodnoj ljepoti, koja ostavlja neizbrisiv pozitivan utisak na svakoga ko ga ima sreće. Međutim, bilo bi mudro prvo pogledati video koji kruži koji nudi alternativnu perspektivu ovog turističkog žarišta. Snimak otkriva neuglednu akumulaciju morske trave, grana drveća i sedimenta duž zida plaže, toliko istaknute da se mogu vidjeti turisti kako ih pokušavaju izvući iz morskih dubina.

Ono što je vrijedno pažnje je da zemlja nije bila ograničena na određeno područje, već se širila po cijelom bedemu. Dok su neki turisti voljni pomoći u čišćenju, drugi ostaju netaknuti prizorom i odlučuju se za opuštanje i sunčanje bez obzira na okolinu. U vezi sa situacijom davani su razni komentari, uključujući fraze poput “Neum ko Neum”, “Sve je to priroda”, “Neum je u mojoj zemlji, ali ne uživam u kupanju tamo kao u septičkoj jami” i “Ljudi ne shvataju da otpad iz naselja završava u moru.

Zato imamo zakon o banji, koji osigurava čistu mineralnu vodu.” Na kraju, svakom pojedincu je prepušteno da odluči da li se takvo ponašanje smatra prihvatljivim. Nažalost, podjednako je zabrinjavajuća situacija i u Hrvatskoj, jer je plaža u Donjem Čelu na Koločepu kod Dubrovnika kontaminirana fekalijama, zbog čega je nesigurna za kupanje.