Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, osobe koje imaju povišene nivoe holesterola trebalo bi da imaju naviku da u svoju dnevnu rutinu unose tri određena napitka. Ključno je priznati da poboljšanje vašeg ukupnog blagostanja ne zavisi samo od kvaliteta hrane koju konzumirate, posebno ako ste podložni ili vam je već dijagnosticiran visok holesterol. Pojedinci često imaju tendenciju da se koncentrišu samo na modifikaciju svoje ishrane kako bi minimizirali unos holesterola, ali je važno prepoznati da pića koja odluče da konzumiraju takođe mogu imati značajan uticaj na nivo holesterola.

U cilju efikasnog upravljanja ili smanjenja visokog nivoa holesterola, postoji mnoštvo napitaka koji se mogu uključiti u nečiju ishranu. Među ovim opcijama, zeleni čaj se ističe kao dugogodišnji izbor koji se konzumira vekovima zbog svojih bezbroj zdravstvenih prednosti. Dobiven od listova biljke Camellia sinensis, zeleni čaj prolazi kroz pedantan proces berbe i brzog zagrijavanja kako bi se spriječila oksidacija.

Ovaj pažljiv tretman osigurava očuvanje prirodnih antioksidansa i hranjivih tvari prisutnih u listovima, kao što su polifenoli, katehini i drugi korisni spojevi. Kao rezultat toga, zeleni čaj se pojavljuje kao moćan izvor ovih vrijednih tvari. Njegova konzumacija povezana je s nizom pozitivnih učinaka na opću dobrobit, uključujući poboljšane kognitivne funkcije, smanjenu osjetljivost na kronične bolesti poput srčanih bolesti i raka, pa čak i olakšano mršavljenje.

Camellia sinensis je botanički naziv za biljku koja je visoko cijenjena kao izvor zelenog čaja, popularnog napitka poznatog po svojim potencijalnim prednostima vezanim za srce. Konzumacija ovog čaja povezana je sa nizom kardiovaskularnih dobrobiti, uključujući sposobnost snižavanja nivoa holesterola i poboljšanje zdravlja krvnih sudova.