Ljubiša Samardžić, poznat po nadimku Smoki, bio je ne samo izuzetan srpski glumac, već i velikan domaće filmske scene. Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju, a preminuo je 8. septembra 2017. godine u Beogradu. Njegova životna priča počinje u skromnoj rudarskoj porodici. Nakon prerane smrti oca Dragana, majka je ostala sama da odgaja troje dece, a Ljubiša je kao devetogodišnjak odrastao u vreme nemačke okupacije, suočavajući se s nemaštinom i siromaštvom na jugu Srbije.

 

 

 

 

Još dok je bio srednjoškolac, Ljubiša je pomagao majci radeći različite poslove. Tokom školskih raspusta, radio je kod ujaka u radnji za popravku pisaćih mašina, bio je portir u hotelu Srbija, te je pomagao majci u poslastičarnici. Ipak, tačka preokreta u njegovom životu nije došla lako. Svako jutro, Ljubiša je morao da sakuplja prazne vreće i odlazi kilometar i po daleko do „Albatnice“, po table leda za poslastičarnicu. Tovario bi vreće na leđa i nosio ih do tramvaja, često nailazeći na nevolje poput topljenja leda i žustrih rasprava s putnicima i kontrolorima. Iako nije voleo nasilje, Ljubiša je stekao reputaciju razbojnika, a jedan od nezgodnih poslova bio mu je i obezbeđivanje igranki, gde je morao intervenisati i rešavati sukobe.

 

 

 

 

 

Ipak, Ljubiša nije odustajao. Shvatio je svoje buntovno reagovanje kao posledicu okolnosti u kojima se nalazio, boreći se za egzistenciju svoje porodice. Nakon završetka gimnazije, odlučio je upisati pravo, ali je ubrzo krenuo putem glume. Upisao je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je pod mentorstvom Bojana Stupice razvio svoj glumački talenat. Dobivši stipendiju Ateljea 212, Ljubiša je ulazio u svet filma.

 

 

 

 

Prva filmska uloga stigla je kada je imao 25 godina, u filmu “Igre na Skelama” (1961.). Brzo je privukao pažnju publike svojom ulogom u filmu “Prekobrojna” (1962.), a nadimak “Smoki” dobio je ulogom u filmu “Peščani grad” (1963.). Nastavio je da se ističe u filmovima poput “Orlovi rano lete” (1966.), “Bitka na Neretvi”, “Kozara” i “Valter brani Sarajevo” (1973.), gde je ostvario kultne uloge.

 

 

 

 

Sa suprugom Milenom Dravić, Ljubiša je činio jedan od najomiljenijih i najpriznatijih filmskih parova bivše Jugoslavije. Njihova saradnja na filmu traje više od dve decenije, obuhvatajući preko 25 filmova, u kojima su se transformirali od mladog para do roditelja i bake. Njihova hemija na ekranu ostala je nezaboravna.

 

 

 

 

Van filmskog platna, Ljubiša je patio od ličnih tragedija, uključujući gubitak sina Dragana od leukemije. Ipak, uz podršku supruge Mire, uspeo je da se izbori s tim nedaćama. Odlučio se za režiju kao novi izazov, što je bio rezultat životnih okolnosti. U svojoj dugoj karijeri, Ljubiša Samardžić ostavio je neizbrisiv trag u domaćoj i svetskoj kinematografiji, kako po svojim izuzetnim ulogama, tako i po svojoj ličnoj snazi i istrajnosti. Njegova ostavština ostaje živa u srcima ljubitelja filma širom sveta.

BONUS TEKST

Evo recepta za prirodni lijek koji može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i jačanju imunološkog sistema:

Sastojci:

  • 1 šolja tople vode
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašika meda
  • 1 čen bijelog luka (sitno iseckan ili gnječen)
  • Prstohvat cimeta (opciono)

Upute:

  1. Zagrijte vodu do blizu ključanja, ali neka ne proključa.
  2. U toplu vodu dodajte sok od limuna, med i sitno iseckan ili gnječen čen bijelog luka.
  3. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Po želji, možete dodati i prstohvat cimeta za dodatnu aromu i korisna svojstva.
  5. Pijte ovaj napitak dok je još topao.

Ovaj prirodni lijek kombinuje antibakterijska svojstva luka i meda, vitamin C iz limuna koji jača imunološki sistem, te toplina vode koja pomaže ublažavanju simptoma prehlade poput bolnog grla i začepljenog nosa. Redovno konzumiranje ovog napitka može ubrzati proces oporavka od prehlade i ojačati vaš imunitet.