Mnogi koji su odlučili provesti novogodišnje i božićne praznike na planinama, uživajući u prirodi, iznenađeni su neočekivanim posetiocima – zmijama. Visoke temperature nakon snežnih padavina izmamile su zmije na površinu, a meštani u selima Bele Vode i na Zlatiboru su zabeležili ovaj neobičan prizor.ZMIJE IZMILELE USRED ZIME! Narod veruje da ovo NIJE DOBAR ZNAK, a zmijolovac Vladica upozorava da ne treba izazivati sreću!

Vladica Stanković, poznati zmijolovac, objasnio je da toplije vreme izaziva buđenje zmija iz zimskog sna. Zmije obično izlaze iz svojih skrovišta kako bi pile vodu, i to obično jednom do dva puta tokom zimskog perioda. Međutim, Stanković je naglasio da je ova pojava sada izazvana iznenadnim toplim vremenom.

On je dodao da se tokom poslednje dve godine primećuje da zmije ranije izlaze iz zimskog sna, što može imati nepovoljne posledice ako dođe do naglog zahlađenja i jakog mraza. Ipak, istakao je da trenutno stanje zmija ne predstavlja pretnju, jer su one sada tromije i slabije, s obzirom da nemaju dovoljno energije, a temperatura nije dovoljno visoka da se u potpunosti razbude.Vladica Stanković

Stanković je takođe napomenuo da se globalno povećava temperatura, te da ljudi ne bi trebalo da se plaše zmija koje se probude zimi, ali da isto tako ne bi trebalo ni da ih izazivaju. Pored toga, ukazao je da klimatske promene mogu uticati na promene uobičajenih perioda hibernacije zmija. Uprkos prisustvu zmija tokom zimskog perioda, stručnjaci tvrde da nije razlog za ozbiljnu zabrinutost. Vladica Stanković je savetovao ljude da ne izazivaju zmije, jer su sada trome i slabe, te da se ponašaju odgovorno prema ovim životinjama.Globalno povećanje temperatura, kako je naveo, utiče na njihov prirodni ciklus.

Vladica Stanković, zmija, Vranje