Zilha Trtovac Smakić, poput svojih kolegica, ističe se izborom nošenja nikaba u vrijeme dok je studirala. Suprotno uvriježenom mišljenju, ovo tradicionalno islamsko pokrivalo za lice nije spriječilo njezin put do uspjeha. Trenutačno, unatoč tome što je potpuno pokrivena, ona vodi tri uspješna poduzeća i uživa ogromnu popularnost na raznim platformama društvenih medija.

Zilha Trtovac Smakić, nutricionistica, poduzetnica i instruktorica fitnesa iz Novog Pazara, odluku o nošenju nikaba donijela je još kao studentica. Prema njezinim riječima, osobno je osjećala potrebu za tim. Budući da je predana sljedbenica islamske vjere, čvrsto vjeruje da je svaka situacija popraćena određenim smjernicama unutar vjere. Zilha, muslimanka, dijeli svoj osobni put s nošenjem hidžaba. Iako je ranije u životu bila svjesna njegovog značaja, nije se osjećala spremnom prihvatiti ga zbog društvenog pritiska i zabrinutosti oko percepcije javnosti, posebno u profesionalnim okruženjima. No, u svojim dvadesetim godinama odlučila je nositi hidžab, prepoznajući njegovu obavezu, baš kao i ramazanski post.

Njegova iskrena posvećenost vjeri i njenim zakonima upoznala ga je sa Srpkinjama koje su prihvatile islam, i kao rezultat toga sklopila poznanstva. U džamiji sam susreo dvije osobe koje su rođene u Srbiji i prešle su na islam. Posjedovali su razinu razumijevanja i prakse koja je nadilazila moju, jer su rođeni u vjeri. U usporedbi s njima nisam se mogao pohvaliti nikakvim postignućima. Počeo se uvlačiti osjećaj zavisti, ali postupno sam shvatila da ih nošenje hidžaba ne bi trebalo spriječiti u ostvarenju njihovih težnji. Zilha, koja cijelo lice pokriva nikabom, dijeli svoje viđenje.

Prema Zilhi, prava svrha hidžaba je da prikrije ljepotu žene, jer postupci i djela istinski otkrivaju karakter, a ne fizički izgled. Zilha svojim klijentima naglašava važnost ne definiranja samo fizičkim izgledom i stjecanje poštovanja. Od oca je naslijedila uvjerenje da su komplimenti o ljepoti ugodni, dok je priznanje za inteligenciju i kompetentnost još isplativije. Ovo su osobine kojima bi žene trebale težiti. U današnjem društvu ljepota se može kupiti, ali stjecanje znanja zahtijeva više truda i predanosti. Zilha, nutricionistica i aktivna korisnica društvenih mreža, duhovito se suprotstavlja zabludi da se nošenjem nikaba troši manje novca na kupovinu. Dapače, u šali tvrdi da to znači trošenje dvostruko više. Uz posao nutricionistice, Zilha radi i kao fitness trenerica u lokalnoj teretani.

Zilha objašnjava da se njeni klijenti ne sastoje samo od žena s osiguranjem, već i da ona provodi treninge u malim grupama samo za žene, osiguravajući korištenje odgovarajuće opreme. Ističući nepokolebljivu podršku supruga, ističe da on stoji uz nju u svim njezinim nastojanjima. Moj se život ne može razlikovati od života nepokrivenih žena. Obavljam uloge majke, supruge i poslovne žene koja vodi tri poduzeća. U nekim aspektima čak mi se čini jednostavnijim. Unutar svog društvenog kruga jasno mi je kako da stavim brigu o sebi u prioritet bez potrebe za pretjeranim razmišljanjem – dijeli Zilha za “Prvu TV”.

Smatra se znakom skromnosti i simbolom vjere, marama koju nose muslimanke naziva se hidžab, izvijestio je BBC. Hidžabi dolaze u mnogim stilovima i bojama, a najčešći na Zapadu pokrivaju glavu i vrat, ali ne i lice. Nikab je veo koji obično ima prorez preko očiju, ali se također može nositi s posebnim velom za oči i odgovarajućom maramom. Burka je najzatvoreniji od svih muslimanskih velova, napravljena od jednog komada koji pokriva lice i tijelo, obično s uskom mrežom samo oko očiju.

Osim hidžaba, nikaba i burke, najpoznatijeg odjevnog predmeta muslimanki, postoji i dvodijelni veo al-almira, koji se sastoji od pripijene kape od poliestera ili pamuka i marame koja se nosi preko toga. U području Perzijskog zaljeva popularna je takozvana “shaila”, pravokutni šal koji se omotava oko glave i pričvršćuje na ramena. Neke muslimanke također nose khimar, veo do struka koji potpuno pokriva glavu, vrat i ramena, ali ne i lice. Prema BBC-ju, mnoge Iranke nose burku, ogrtač koji pokriva cijelo tijelo, često s malom maramom ispod.