Godina 1927. obeležena je dolaskom Despine Ahladioti i njenog supruga Kostasa na nenastanjeno ostrvo, koje je bilo predmet spora između Italijana i Turaka. Ovo hrabro grčko bračno dvoje odlučilo se na ovaj korak kako bi izbeglo neslaganja s rodbinom koja nije odobravala njihov brak. Ostrvo Ro, smešteno u Egejskom moru, postalo je deo istorije zahvaljujući njihovoj odluci.

Ro, s površinom od 1,6 kvadratnih kilometara, praktično je stena, smeštena u blizini ostrva Megisti. Despina Ahladioti, rođena na Megistiju, došla je na Ro s Kostasom, noseći sa sobom nekoliko koza i kokošaka. Živeli su skromno, obrađujući mali povrtnjak, a ova hrabra žena postala je poznata po svojoj odluci da ostane na ostrvu, čak i kada se suprug razboleo.

Nakon Drugog svetskog rata, Ro je pripalo Grčkoj, ali Despina nije napustila svoje ostrvo. Podizala je grčku zastavu svakog dana, suprotstavljajući se nemačkom okupatoru. Iako su se mnogi grčki stanovnici ostrvlja izbegli tokom ratnih događaja, Despina je ostala odana svom ostrvu.Despina Ahladioti

Despina Ahladioti je postala poznata kao “Gospa od Roa”. Nastavila je sa svakodnevnim podizanjem i spuštanjem grčke zastave, simbolizujući hrabrost i otpor. Iako se razbolela 1975. godine, to je nije sprečilo da brani svoje ostrvo. Nakon incidenta s turskom zastavom, grčka mornarica joj je pružila podršku, a ona je nastavila svoju misiju do svoje smrti 1982. godine.

Despina Ahladioti sahranjena je na Ro u svečanim vojnim počastima. Nakon njene smrti, grčka vojska postavila je četu na ostrvo kako bi čuvala tradiciju podizanja zastave koju je ona uspostavila. Despinin podvig i posvećenost postali su deo grčke vojne istorije, a na Megistiju je podignut spomenik u njenu čast.