Prema ukrajinskoj vojsci, trenutno stanje u istočnim i južnim regionima zemlje ostaje izazovno. Oni su prijavili brojne slučajeve ruskih zračnih i raketnih napada, koji su dodatno eskalirali situaciju.

Nadalje, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valery Zaluzhny, otvoreno je priznao u intervjuu za “Economist” da je tekući sukob na linijama fronta dospio u kritičnu bezizlaznu situaciju. Izrazio je uvjerenje da su šanse za postizanje značajnog pomaka male, što ukazuje na nedostatak optimizma za bilo kakve značajnije teritorijalne dobitke. Pentagon je nedavno objavio da je predstojeći skup Kontakt grupe za odbranu Ukrajine zakazan za sredinu novembra.

U skladu s tim, francuski lider je naglasio važnost stalne vojne pomoći zapadnih zemalja Ukrajini. On je dalje objasnio da će naredni mjesec igrati ključnu ulogu u određivanju ishoda sukoba. Međutim, on se uzdržao od pružanja konkretnih detalja o tome kako bi događaji koji su se odvijali u decembru mogli potencijalno uticati na konačno rješenje. Tokom emisije Puls Srbije, Mitrar Kovač, veoma cenjeni general-major u penziji, ušao je u opširnu diskusiju na ovu temu, pružajući pronicljive perspektive i analize.

Iz vojne perspektive, evidentno je da je kontraofanziva bila osuđena na propast i prije nego što je započela zbog neadekvatne vojne opreme i jedinica kojima su raspolagali. Opozicione snage su dobile samo ograničenu zalihu oružja iz zapadnih zemalja, uz primjetan nedostatak važnih produženih aviona. Bez ovog ključnog elementa u sukobu, uspjeh kontraofanzive bio je vrlo malo vjerojatan. Može se nagađati da su bili primorani da krenu u kontraofanzivu pod političkim pritiskom, potpuno svjesni ogromnih gubitaka i patnji koje će neizbježno podnijeti.