“Hermes” nije samo modni brend, već i priča o izuzetnoj istrajnosti porodice koja je tokom gotovo dva veka uspela održati svoju zaostavštinu živom. Osnivač brenda, Tjeri Hermes, rođen kao siroče 1801. godine, postavio je jasan cilj ispred sebe – pravljenje predmeta od kože. Njegov talenat privukao je aristokrate, a šest generacija kasnije, Hermes je postao najuspešniji modni brend, vlasnici najbogatija porodica u Evropi.

Porodica danas suočava s novim izazovima, od održavanja kvaliteta do zadržavanja većinskog vlasništva. Ključ uspeha leži u očuvanju originalnosti, jedinstvenosti i činjenici da se radi o porodičnom nasleđu, vrednostima koje čine srž brenda.

Njihova popularnost iako bez “glasnog” marketinga, bez reklama i holivudskih zvezda kao ambasadora, dovela je do čekanja nekoliko godina za najtraženije Birkin i Keli torbice koje koštaju desetine hiljada dolara. Vrednost “Hermesa” premašuje 200 milijardi evra, a od 2010. do danas, vrednost akcija je porasla za više od 1000 odsto, dostižući oko 200 milijardi evra.

Ključni trenutak se dogodio 2010. kada je vlasnik LVMH-a, Bernar Arno, pokušao preuzeti Hermes. Porodica je uspela zadržati kontrolu, odbijajući dalja ulaganja, čime su sačuvali brend od “vuka u kašmiru.” Danas su najbogatija porodica u Evropi s ukupnim bogatstvom od 151 milijardu dolara.

Očuvanje originalnosti brenda nije jedini izazov; brine ih i manjak vrsnih majstora za proizvodnju tašni i pad kvaliteta materijala. Ipak, Hermes planira proširenje proizvodnje kože, otvaranje novih pogona i upotrebu novih materijala, uključujući vegansku kožu.Hermes

Uz Birkin i Keli torbe kao najpoželjnije komade, Hermes je ostao nedodirljiv na tržištu, a njihova jedinstvena priča o porodičnom nasleđu i doslednosti vrednostima čini ih ne samo luksuznim brendom, već i živim delom mode i istorije.