Cijelu naciju Islanda trenutno obuzima osjećaj nelagode i iščekivanja, jer stručnjaci upozoravaju na tekuće seizmičke aktivnosti ispod zemljine kore. Ovi nemilosrdni zemljotresi ne samo da su doveli do razaranja čitavog grada, već služe i kao zlokobni predznak, signalizirajući skori dolazak masivne vulkanske erupcije. Tokom proteklog dana, na jugozapadnom poluostrvu Reykjanes dokumentirano je preko 700 zemljotresa.

Iako su ovi potresi bili nešto manjeg intenziteta u odnosu na prethodne dane, postoji neposredna mogućnost erupcije vulkana Fagradalsfjall u bilo kojem trenutku. Vlada je u petak donijela odluku da proglasi vanredno stanje, što je dovelo do evakuacije oko 4.000 osoba koje žive u čudnom ribarskom selu Grindavik.

Stanovnici koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog trenutne situacije prijavili su da su čuli uznemirujuće i zastrašujuće zvukove koji su dopirali iz podzemlja. Nadalje, pojedincima koji su dobili privremeni pristup svojim rezidencijama kako bi prikupili osnovne lične stvari izričito je naloženo da bez oklijevanja ostave svoje stvari i odmah pobjegnu u slučaju da ih upozore prodorne sirena. Grad se trenutno suočava sa značajnim problemom jer su se iznenada pojavile brojne gigantske vrtače. Obalna straža je nedavno objavila zadivljujući snimak iz zraka koji bilježi razmjere situacije, otkrivajući ogromnu pukotinu koja seče kroz srce grada. Da pojača alarm, ova pukotina emituje dim, što ukazuje da se magma približava površini.

Prema Gudrun Hafsteinsdottir, ministrici pravde Islanda, izgradnja ekspanzivnog nasipa je strateški planirana kako bi se zaštitila geotermalna elektrana Svartsengi. Smješten nešto više od šest kilometara od grada Grindavik, ovaj nasip služi kao zaštitna barijera. Među ljudima postoji sve veća zabrinutost da bi erupcija Fagradalsfjalla mogla dovesti do široko rasprostranjenog haosa sličnog erupciji Eyjafjallajökulla 2010. Međutim, stručnjaci iz oblasti vulkanologije tvrde da je malo vjerovatno da će Fagradalsfjall stvoriti isti oblak pepela koji je progutao značajan dio Evrope tokom erupcije Eyjafjallajökull.