Pronicljiva i prosvjetljujuća učenja oca Tadeja nastavljaju odjekivati kod mnogih pojedinaca koji crpe inspiraciju iz njegove duboke mudrosti. Osim toga, otac Tadej je podijelio svoje viđenje faktora koji određuju dužinu nečijeg života, posebno božansku intervenciju Boga u produžavanju ili skraćenju nečijeg životnog vijeka. Čin pokajanja daje pojedincima produženje njihovog životnog vijeka, kako ga Gospod smatra pravednim i pravednim.

Nasuprot tome, ako netko ustraje u zlu i spriječi njegovo širenje, Gospodin će ograničiti njihov život, koristeći svoju moć i pravednost. U vrijeme prije postojanja cara, postojao je jedan vladar koji je nastojao uvesti radikalnu promjenu ukidanjem Svete Crkve. Njegova namjera je bila eliminirati potrebu za svećenstvom, dopuštajući svakoj osobi da preuzme ulogu svog vlastitog svećenika. Kao posljedicu svog upornog zla, car je doživio viziju u kojoj ga je Gospod obavijestio da će 12 godina njegovog života biti izbrisano. Svrha života je pridržavanje određenih pravila, a ipak je nemoguće da se u potpunosti pridržavamo. Ova inherentna nesposobnost da se prilagodimo je ono što nas dovodi do raznih teškoća i patnje. Ova iskušenja i nevolje služe svrsi – onemogućavaju da se stvari odvijaju prema našim željama i pomažu u održavanju osjećaja spokoja. Bez ovih izazova, postali bismo neukroćeni i nitko ne bi imao hrabrosti da nam ponudi smjernice ili savjete.

Otac Tadej je uvjeravao pojedince uzburkanog duha da se opuste, uvjeravajući ih da će sve biti u redu. U knjizi „Starac Tadej: o braku, rasuđivanju i pažnji“, koju je objavio Duhovni Lug 2018. godine, autor istražuje različite teme vezane za brak, rasuđivanje i pažnju. Tijekom svog života, čovjek se često susreće sa slučajevima nepravde, što dovodi do razmišljanja o tome zašto se čini da oni koji posjeduju zlo neprestano napreduju, dok se oni koji oličavaju dobro borbe. Onima koji vjeruju da negativnost trijumfuje nad pozitivnošću u životu, prenio je značajnu poruku, temeljito secirajući srž problema.

Moramo se prisjetiti priče o Golijatu, arogantnom i sujetnom divu koji je doživio svoju smrt od ruku običnog dječaka Davida, naoružanog samo praćkom. Kada svjedočite kako netko stiče bogatstvo na nepravedan način, nemojte dozvoliti da vam srce bude uznemireno. Budite uvjereni da će ih njihov nezasitni apetit spriječiti da ikada pronađu zadovoljstvo, čak i ako nastave krasti i gomilati. Prisjetite se sudbine bogatih stanovnika Sodome, koji su za samo sat vremena bili zahvaćeni plamenom i pretvoreni u pepeo zajedno sa svojim bogatstvom.

Stvoritelj ne izriče odmah kaznu kada netko skrene s pravog puta. Umjesto toga, On strpljivo čeka da izgubljeni nađu put nazad. On tiho promatra, pozivajući nas da budemo strpljivi i da ne odugovlačimo. Njegova mudrost i milosrđe su zaista izuzetni. Pronicljivi psalmista radosno objavljuje Gospodu: Tvoji su sudovi ogromni kao duboki ponor. Tko može u potpunosti shvatiti dubine Božjeg proviđenja? Oni koji nemaju razum postaju ogorčeni kada shvate da svijetom ne upravlja Bog prema njihovoj vlastitoj racionalnosti, dok oni koji posjeduju razum neprestano se trude uskladiti s Božjim rasuđivanjem. Povremeno, čak i najracionalnijima je teško shvatiti razloge iza određenih pojava: zašto jedna osoba doživljava određenu sudbinu, dok se druga suočava s drugom; zašto mladi i puni vitalnosti dočekaju svoju smrt, a stariji, koji žude za smrću, nastavljaju živjeti; zašto pobožni trpe patnju dok zli uživaju u zadovoljstvu.