Arapkinje su stekle reputaciju zbog svoje posvećenosti održavanju svog fizičkog izgleda, a postoji niz tehnika koje koriste kako bi to postigle. Istraživači su proveli studiju koja naglašava izuzetnu brigu arapskih žena u zaštiti svoje kože, a prirodna kozmetika na bazi ulja je ključni faktor u njihovom uspjehu.

Osim toga, ove žene koriste prirodne proizvode za njegu kose i ulja kako bi postigle luksuzne, dugačke kovrče. Osim toga, oni poboljšavaju svoj cjelokupni izgled tijela primjenom maslinovog ulja, koje nudi mnoštvo prednosti. Za postizanje glađe i ljepše kože preporučuje se upotreba bademovog i ružina ulja.

Marljivim pridržavanjem ovih pet principa, Arapkinje su u stanju da održe mladalački izgled, čak i kada ulaze u šestu deceniju života. Arapke su poznate po svojim gustim obrvama, koje održavaju koristeći posebna ulja umjesto da pribjegavaju pinceti kao mnoge druge. Radije održavaju obrve u njihovom prirodnom stanju, čak i kada stare. Eyeliner, kozmetički proizvod koji se koristi za poboljšanje izgleda očiju, nanosi se na kožu oko očiju u različitim bojama i stilovima.

Dostupan u različitim oblicima kao što su olovke, gelovi i tečnosti, olovka za oči može stvoriti niz efekata, od suptilne definicije do smelog i dramatičnog izgleda. Prilikom odabira olovke za oči, ključno je uzeti u obzir faktore kao što su željeni izgled, tekstura i formula proizvoda, kao i tip kože i osjetljivost korisnika. Savladavanjem pravilne tehnike nanošenja i upotrebom pravog proizvoda, olovka za oči može postati svestrano sredstvo za isticanje i definiranje očiju. Arapke su poznate po svojim zadivljujućim i zagonetnim pogledima, koje naglašavaju nježno ukrašavajući svoje oči privlačnošću crnog olovka za oči.