Tekstovi domaćih pjesama često nose priče koje su dublje i bolnije nego što možete zamisliti, a neke od njih su zasnovane na stvarnim događajima. Vesna Zmijanac je jedna od onih pevačica koja uvek ima sposobnost da savršeno izrazi snažne stihove pune tuge, a najbolji primer je njena poznata pesma “Svatovi”.

Priča se da je Vesnina pesma zasnovana na istinitoj priči, tragediji koja se dogodila mladom paru. Mlada i mladoženja, koji su u to vrijeme bili u različitim državama, trebali su uvježbati svoje vjenčanje. Nažalost, oboje su poginuli u saobraćajnoj nesreći, a ova pesma je posvećena njima.

Ako niste upoznati sa stihovima ove pesme, oni izgledaju ovako: Putevi se razilaze, granice se povlače preko polja, neprijatelji se ukrštaju, njihov cilj je da zabiju klin između nas. Svatovi, koji ne prate muziku u šetnji poljem, ispunjeni su tugom. Okupljaju se oko vode, lijući suze tuge. Muzičari, umesto radosnih melodija, izražavaju tugu kroz pesme. Oni sami ne liju suze, već prate suze koje prolivaju drugi. Sudbina je odigrala svoju ruku u našoj priči, ostavivši nas da se suočimo sa svijetom jedno bez drugog.

Nikada nismo ni podijelili strastveni poljubac, ali su nam se putevi već razišli, ostavljajući nas da idemo svojim putem. Stihovi u ovoj pjesmi nisu samo lijepi, već posjeduju i poetičan i iskren kvalitet koji duboko dira emocije slušalaca. Međutim, tu je i osjećaj gorčine i jezivosti koji dodaje jedinstven i proganjajući element cjelokupnoj kompoziciji. I muzika pesme i njen prateći spot su izuzetno lepi, stvarajući očaravajuće iskustvo za one koji joj se prepuste. Evidentno je da ova pjesma pripada jednom prošlom vremenu, jer nosi izrazit šarm i privlačnost kakva se rijetko sreće u modernoj muzici.