Kraljica Elizabeta II vladala je kao voljeni monarh Velike Britanije impresivnih sedam decenija, što joj je donelo ljupku titulu drage bake. Iako se mogla smatrati blažom osobom prijatnog lica, mnogi su sumnjali da se ispod njene spoljašnjosti krije nametljivija i snažnija ličnost. Istina, bila je poznata po svojoj nepokolebljivoj disciplini, pomnom pridržavanju protokola i preciznoj kontroli nad svakim aspektom njenog vodstva.

Privatni život kraljice Elizabete II ostaje misterija za većinu, a većina Britanaca je zamišlja kao poslušnu kćer i nepokolebljivu vladaricu. Ona je spretno manevrirala kroz zamršenu porodičnu dinamiku, pridajući izuzetnu važnost očuvanju jedinstva svojih najmilijih. Zapanjujuće, u svojoj nježnoj dobi od 21 godine, dala je svečanu proklamaciju cijeloj naciji, izjavljujući: “Zalažem se čitavo svoje postojanje, bez obzira na njegovo trajanje, da služim svima vama.”

Zanimljivo je da je ostala nepokolebljiva u svojoj posvećenosti tokom čitave svoje vladavine. Kraljičina odluka da ne odustane od svog položaja proizašla je iz njenog nepokolebljivog uvjerenja da biti monarh podrazumijeva doživotnu posvećenost. Iako je svake godine imala samo dva određena slobodna dana, Božić i Uskrs, pridržavala se strogog i pomno organiziranog rasporeda. Svakog jutra, njen dan je počinjao blagim kucanjem na vrata tačno u 8 sati, zahvaljujući njenoj odanoj sluškinji. Ubrzo bi na noćni stočić stavio poslužavnik ukrašen loncem čaja koji je bio na pari, signalizirajući početak njenog dana.

Dok je povukla zavese kako bi pustila jutarnju svetlost i uključila BBC Radio Four, svakodnevni ritual koji je cenila, njene uši su dočekali poznati glasovi koji su emitovali najnovije vesti i priče. Jedan od njenih omiljenih segmenata bila je jutarnja emisija koju je vodio John Humphreys, cijenjeni voditelj koji je tu funkciju obavljao do penzionisanja 2019.