Fokus današnjeg članka vrti se oko tekućeg sukoba između Izraela i Palestine. Član Demokratske stranke u Kongresu Sjedinjenih Država, koji želi ostati neidentifikovan, otkrio je da su u toku diskusije među demokratima u vezi sa potencijalnim mjerama koje bi se mogle poduzeti za “kaznjavanje” Izraela. Ova akcija se smatra odgovorom na trenutnu taktiku koju koristi Izrael u svojim napadima na pojas Gaze. Kongresmen, koji preferira da ostane anoniman, dalje je otkrio da je Bidenova administracija pozvala izraelske vlasti da razjasne razloge njihovog nedavnog napada na gusto naseljeni izbjeglički kamp Džebali koji se nalazi u sjevernoj Gazi. Osim toga, pozvali su izraelsku vladu da provede preventivne mjere kako bi osigurala sigurnost civila i spriječila svaku potencijalnu štetu.

U isto vrijeme, neotkriveni demokrata iz Predstavničkog doma otkrio je da su upoznati sa tekućim razgovorima između američkih i izraelskih zvaničnika. Ovaj anonimni izvor je otkrio da je Bidenova administracija diskretno i aktivno vršila pritisak na izraelsku vladu da obuzda njihove trenutne akcije.

Štaviše, kongresmen je otkrio da se unutar Demokratske stranke već vode razgovori o potencijalnim mjerama koje bi se mogle primijeniti protiv Izraela ako ne promijeni svoj dosadašnji put. Ove potencijalne radnje mogu uključivati ​​provođenje sveobuhvatne procjene ljudskih prava kako bi se identifikovala sva potencijalna kršenja.

U vezi s ovim pitanjem, važno je istaknuti nedavne događaje koje je izvijestio Hamas, gdje tvrde da su izraelske snage posebno gađale izbjeglički kamp Jebaliya u Gazi u periodu od dva dana, odnosno utorka i srijede. Ishod ovog navodnog napada bio je apsolutno poražavajući, sa zapanjujućim brojem žrtava i povrijeđenih. Prema pouzdanim izvorima kao što je Reuters, broj evidentiranih žrtava iznosi najmanje 195 osoba, dok je u ovim uznemirujućim incidentima prijavljeno da je 777 ljudi ranjeno.