Djeca, u svom najčistijem obliku, posjeduju jedinstvenu nevinost i iskrenost koja im omogućava da izraze svoje misli i mišljenja bez ikakvog filtera. Međutim, u današnjem društvu svjedoci smo sve većeg broja roditelja koji imaju odgovornost za odgoj djece s autizmom ili Downovim sindromom. Ova djeca zahtijevaju nivo brige i pažnje koji prevazilazi normu, što ih čini još izvanrednijim i zaslužnim za ljubaznost i saosećanje. Nažalost, nedavni incident koji se dogodio u Bosni i Hercegovini ostavio je cjelokupnu javnost potpuno zaprepaštenom i zgroženom, što je dovelo do izljeva kritika i bijesa.

U Širokom Brijegu dogodio se uznemirujući incident snimljen na snimku koji se odvijao u lokalnom vrtiću. Srceparajući snimak otkrio je kako je predano osoblje u ustanovi napravilo nesretan izbor da odvoji malo dijete sa Downovim sindromom od njegovih vršnjaka. Ovaj nevini mališan je nestrpljivo proveo nedelje vežbajući pesmu koju će izvesti zajedno sa svojim prijateljima, samo da bi ostao po strani, osećajući se potišteno i na ivici suza.

Kako bi pogoršala situaciju, direktorica dječjeg vrtića bezosjećajno je savjetovala roditelje djeteta da potraže alternativne mogućnosti čuvanja djece ako se ne slažu sa mjerama isključenja koje su izrečene njihovom sinu.

Moramo se okupiti iza dječakove majke i osigurati da što više ljudi bude upoznato sa ovom uznemirujućom situacijom. Zaista je sramotno kako se postupa s djecom poput njega, jer prema njima ne treba postupati drugačije od bilo kojeg drugog djeteta. Obeshrabrujuće je svjedočiti takvom nedostatku jednakosti. Ova draga duša nesumnjivo je uložila ogroman trud da nešto praktikuje da bi zbog Daunovog sindroma bila nepravedno isključena iz vrtića. Činjenica da bi zaposlenici vrtića dali tako bledo objašnjenje, sugerišući da mu se majica koju je nosio nije volela, jednostavno je neprihvatljiva.