Profesor beogradske Filološke gimnazije izazvao je veliku pometnju tokom maturskog putovanja u Italiju, koje je sada postalo notorni događaj. Nezvanični izvještaji sugeriraju da je zanemario pravila i propise dozvoljavajući maturantima da nabave i uživaju u alkoholnim pićima. Svjedoci su čak tvrdili da je otišao korak dalje i pridružio im se u njihovim opijanjima, pokazujući neprimjereno ponašanje, pa čak i navodno napao neke od studentica.

Na pitanje uznemiravanja smo skrenuli pažnju i preduzeli smo sve potrebne korake da ga riješimo. Sproveli smo disciplinski postupak i pokrenuli suspenziju protiv uključene osobe. Štaviše, raskinuli smo im radni odnos, čime više nisu članovi kolektiva naše škole. Kako bismo osigurali da nadležni organi budu upoznati sa situacijom, obavijestili smo i nadležne nadležne institucije.

Pojedinci uključeni u ovaj incident odlučili su da ne daju eksplicitne detalje o prirodi “uznemiravanja” koje se dogodilo. Međutim, istakli su važnost poduzimanja odgovornih mjera u odgovoru na ovaj slučaj, jer je on u nadležnosti Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ministarstvo prosvete je takođe potvrdilo da se tokom ekskurzije dogodio događaj, a tu informaciju su odmah preneli nadležni u Filološkoj gimnaziji.

 

Nakon nedavnog incidenta u Italiji, gdje je nastavnik bio umiješan u nedolično ponašanje, škola je odmah suspendovala navedenog nastavnika po povratku i pokrenula disciplinski postupak protiv njih. Važno je napomenuti da se disciplinski postupak razlikuje od krivičnog postupka, jer se prvenstveno fokusira na provođenje korektivnih mjera, a ne na izricanje kazni ili sankcija. Ministarstvo prosvete naglašava da disciplinske mere imaju za cilj da se pozabave ponašanjem dotičnog zaposlenog, a ne da služe kao kaznena mera.Profesor se suočio sa suspenzijom kao disciplinskom mjerom, što je na kraju dovelo do njihove odluke da podnese ostavku na funkciju.