Nakon koagulacije mlijeka, sirutka je zaostala tekućina koja se stvara. Ova tvar je nusprodukt procesa proizvodnje sira ili kazeina i služi u razne svrhe u komercijalnom području. Osim toga, sirutka je vrlo korisna kada se ugradi u brojne namirnice.

Sa svojim obiljem magnezija, kalcija, cinka, fosfora, vitamina B i aminokiselina, sirutka je izvor hranjivih tvari. Njegov pozitivan učinak na zdravlje kostiju proizlazi iz njegove sposobnosti da obnovi razinu proteina, održava tijelo hidriranim i služi kao izvrsna alternativa sportskim napitcima, što ga čini popularnim izborom među bodybuilderima. Zbog svog iznimnog nutritivnog sadržaja, sirutka se često uspoređuje s hranjivim tvarima koje pruža majčino mlijeko. Ova izvanredna tvar potiče rast acidofilnih bakterija, poznatih po svojim prirodnim antiseptičkim svojstvima. Vrlo je koristan za pojedince koji slijede dijete i programe detoksikacije jer učinkovito ubrzava tjelesni metabolizam.

Za osobe koje su pod stresom, sirutka se posebno preporučuje zbog svoje sposobnosti da potiče oslobađanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Štoviše, sirutka služi kao izvrstan izvor nadoknade energije i pomaže u smanjenju i opuštanju grčeva mišića. Osim toga, kod starije populacije sirutka ima ključnu ulogu u prevenciji osteoporoze, čišćenju krvnih žila, uklanjanju zubnih naslaga, sprječavanju karijesa te pospješuje regeneraciju i zaštitu jetre. Korištenje terapija sirutkom prepoznato je po njihovoj učinkovitosti u rješavanju niza zdravstvenih problema, uključujući crijevne poremećaje poput neredovite stolice, hormonske neravnoteže, pretilosti i problema s cirkulacijom kao što su začepljene arterije.

Da biste je uključili u svoju prehranu kao dodatak prehrani, jednostavno otopite žlicu sirutke u čaši vode i popijte. Ako želite aromatičniji napitak, okus možete poboljšati tako da pomiješate med s toplom vodom i dodate sok od dva limuna. Pomiješajte ovaj pripravak s litrom sirutke za optimalan užitak.

Nadalje, konzumiranjem napitka možete primjetiti olakšanje za naknadnih bolesti, jer pomaže:

-U nizu gastroenteroloških stanja
-Kod stanja karakterizirana kroničnom upalom probavnog trakta, poznata kao upalne bolesti crijeva
-Kod pojave poremećaja apetita
-Kod prisutnosti Helicobacter pylori
-Kada su u pitanju infekcije uzrokovane bakterijama i gljivicama