Sutra nas očekuje blago zahladjenje, a u narednim danima se prognozira veoma vetrovito vreme uz padavine. Sneg će padati sporadično samo na nadmorskoj visini preko 800 metara. Uoči kraja ove i početkom naredne godine postoji najava moguće promene sinoptičkih uslova, dok dugoročni parametri i dalje podržavaju dolazak prave zime u januaru.

Četvrtak donosi postepeno povećanje oblačnosti, ali će zadržati suvo vreme. Vetar će se okrenuti na umeren do jak, a uveče na udare i vrlo jak do olujan južni i jugozapadni vetar. Dnevne temperature će se kretati od +5 do +9 stepeni Celzijusa, prema prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Od petka do ponedeljka, jak ciklonalni sistem sa centrom iznad Skandinavije uticaće na vreme u našem regionu. Donosiće vetrovito vreme, orkanske udare vetra, kišu, sneg i ledenu kišu, posebno duž centralne i istočne Evrope. Iako će se njegov uticaj kod nas osećati ograničeno, očekuje se loše vreme, ali daleko od ekstremnih uslova u drugim delovima Evrope.

U petak će biti veoma vetrovito sa povremenim kišama, dok će iznad 800 metara biti susnežice i snega. Vetar će biti jak, a iza fronta će preći u severozapadni vetar. Maksimalne temperature će ostati iznad proseka, uglavnom od +4 na severu do +10 na jugu, ali će zbog vetra delovati hladnije. Subota će takođe biti vetrovita sa padavinama, uglavnom na severu i istoku, a sneg će ponovo padati iznad 800 metara. Vetar će biti umeren i jak, a temperature će ostati slične u odnosu na subotu.

Za Božić po gregorijanskom kalendaru, sneg će najverovatnije padati samo na planinama, naročito u centralnoj i istočnoj Bosni, severnoj Crnoj Gori, kao i na jugu, jugozapadu, jugoistoku i istoku Srbije. U nižim predelima nema šansi za sneg.

Početkom naredne nedelje, sa jačanjem anticiklona, atmosfera će se smirivati uz uglavnom suvo i relativno toplo vreme. Jutra će biti maglovita sa slabim mrazem, a dnevne temperature će se kretati uglavnom od +5 do +11 stepeni Celzijusa. Prema trenutnoj prognozi, promene u sinoptičkim uslovima moguće su oko 29. decembra, a ovaj trend podržavaju i dugoročne projekcije srednjeročnih modela. U januaru se očekuje znatno hladnije vreme u odnosu na decembar, što se slaže s dugoročnom prognozom. Ipak, treba sačekati da se potvrdi i vidi u kom smeru će se sinoptički uslovi razvijati u narednih desetak dana.