Tim Kuran je podijelio svoje fascinantno iskustvo nakon slanja uzoraka DNK službama za genetsko testiranje, s ciljem pronalaženja svoje porodice. U trenutku kada su rezultati stigli, otvorila se avantura na tri kontinenta, kako ističe u svom članku za CNN.URADIO SAM DNK ANALIZU DA PRONAĐEM SVOJE BIOLOŠKE RODITELJE: Prošao sam TRI KONTINENTA, a kad sam saznao ko su, ŠOKIRAO SAM SE

Autor objašnjava da je usvojen 1961. u Kaliforniji, te da je godinama tragao za svojom biološkom porodicom suočen s preprekama zapečaćenih dosjea i zatvorenih vrata. Posljednjih deset godina, s razvojem kućnog DNK testiranja i jednostavnim pristupom online podacima, igra se promijenila. Slao je uzorke svoje DNK službama, čekao rezultate s nestrpljenjem, a kada su stigli, otkrio je neočekivane činjenice o svom porijeklu. Ispostavilo se da je njegova biološka majka rođena u Ajovi, dok je otac potekao s sjevera Afrike.

Tim ističe da je tada njegova potraga za porodicom dobila novu dimenziju, dostojnu scenarija filmske priče. Kroz nekoliko nedjelja istraživanja koristeći Ancestri.com i javne baze podataka, uspio je identificirati oba roditelja te pronaći kontakte nekoliko bliskih rođaka. Otkrio je da je otac emigrirao iz Kazablanke u SAD 1959. i smjestio se u San Francisku, dok je majka odrasla u San Diegu i preselila se u San Francisko nakon srednje škole.

Nakon prvog kontakta s porodicom, Tim je iznio svoje unaprijed osmišljene scenarije kako će im reći da postoji, a bio je olakšan kad su ga s oduševljenjem prihvatili. Nažalost, saznao je da su mu i majka i otac preminuli, ali ga je razveselilo što su sva njihova braća i sestre još uvijek živa.

Uprkos tome, Tim je bio razočaran što nije imao priliku upoznati roditelje, ali je bio oduševljen što su mu brat i sestra, kao i desetine rođaka u Francuskoj i Maroku, dočekali raširenih ruku. Putovanje u Pariz i Maroko pružilo mu je priliku upoznati različite dijelove svoje obitelji, otkriti svoje korijene i istražiti nove svjetove.

Iako je iskustvo bilo fantastično, Tim upozorava na neočekivane izazove koji mogu proizaći iz DNK analize, podsjećajući na seriju podkasta bivšeg dopisnika CNN-a, Samuela Burka. DNK testiranje može otvoriti Pandorinu kutiju, povezujući ljude na neočekivane načine, a rezultati mogu donijeti prijatna ili manje prijatna iznenađenja, poput saznanja o nepoznatim rodbinskim vezama ili umjetnoj oplodnji.