Kao što ste možda zaključili iz nastavka današnjeg članka, naš fokus je na zmijama, temi koja ima tendenciju da izazove nelagodu kod mnogih pojedinaca. Sve anegdote koje uključuju zmije izazivaju strah jer sama pomisao na susret licem u lice sa ovim hladnokrvnim gmizavcima izaziva drhtavicu niz kičmu.

Ogromna raznolikost zmija u svijetu, posebno onih otrovnica, čiji moćni otrov može brzo odnijeti nečiji život, samo doprinosi ovoj strepnji. Srećom, naš region nije poznat po brojnim zmijama otrovnicama; imamo samo nekoliko, lako prepoznatljivih. Nije iznenađujuće da je u ljetnoj sezoni najveći priliv ovih stvorenja, što rezultira mnoštvom priča o susretu sa zmijama koje su nam prenijeli brojni pojedinci. Danas se fokus naše diskusije vrti oko intrigantne teme zmija, a mi smo srećni što cenjeni hvatač zmija, Vladica Stanković, deli svoja saznanja o ovom pitanju.

Uz najveću brigu za javnu bezbednost, Vladica je odlučio da oglasi alarm, upozoravajući sve na pojavu vodenih zmija posle kišnih dana. Ove konkretne zmije možda nemaju otrovne očnjake, ali je ključno shvatiti da su daleko od potpuno bezopasnih. U stvari, Vladica je na samom početku svog govora naglasio važnost ovoga: „Naišli smo na nesigurnu situaciju u blizini područja bunara, upravo tamo gdje su se nalazile pumpe.

Zmije su se uvukle i zbog neizvjesnosti oko njihove vrste približavale su se To su bili robusni primjerci neotrovnih bijelih i vodenih zmija vodenjaka”, prenio je on i dalje naglasio da se češće susreću manje varijante vodenih zmija koje emituju vrlo neprijatan miris i šištaju. Zapanjujuće, ove akcije su zapravo dio njihovog mehanizma samoodbrane.