Prema stručnjacima za meteorologiju, dolazak zime se ubrzano približava i očekuje se da će biti znatno oštriji u odnosu na prethodne sezone, praćen znatnim količinama snježnih padavina. Nedavno se na popularnoj društvenoj mreži Instagram pojavio zadivljujući video, tačnije na stranici pod nazivom “Moj Beograd”. Snimak je pokazao hvale vredan čin altruizma neidentifikovanog gospodina koji je hrabro preuzeo odgovornost da očisti sneg nikog drugog do istaknutog Bulevara Kralja Aleksandra, čak i usred burnih i nemilosrdnih vremenskih uslova koji su tada vladali.

Muškarac na Bulevaru privukao je pažnju svojim neobičnim ponašanjem gađajući ljude lopatama za snijeg sa svoje terase. Ovakvo ponašanje bi prošlo nezapaženo da nije slučajno udario pješaka, što je snimljeno na video snimku. U jeku ovog incidenta, važno je napomenuti da Služba za vanredne situacije i vatrogasci daju prioritet svom reagovanju na situacije u kojima postoji direktna opasnost po živote i imovinu.

Odgovornost za čišćenje klizališta je u nadležnosti stambene zajednice, kako je propisano opštinskim propisima. U Srbiji trenutno padaju velike snežne padavine, koje će se, prema prognozama, nastaviti i u naredna tri dana, praćene izuzetno niskim temperaturama. U svjetlu ovih uslova, ključno je biti svjestan potrebnih radnji koje treba preduzeti u slučaju nagomilavanja snijega i leda, kao i razumijevanje strana odgovornih za uklanjanje snijega i leda.

Ledene mogu predstavljati veliku opasnost jer imaju potencijal da prouzrokuju povrede pojedinaca ispod kada padnu sa značajne visine. Srbija je, nažalost, već doživela tragične incidente usled pada ledenica. Proces rješavanja ovog pitanja postaje komplikovan kada je u pitanju određivanje odgovorne strane za njihovo uklanjanje iz zgrada. U situacijama kada građani ne mogu sami da uklone ledenice, od koga da traže pomoć? Od ključne je važnosti priznati da se Biro za vanredne situacije i vatrogasci upućuju na lokaciju samo kada postoji značajna opasnost po život ili imovinu.