Glumački titan Velimir Bata Živojinović ostavio je neizbrisiv trag kroz svoje umjetničko djelovanje, a njegov lik će živjeti kroz niz ikoničnih uloga koje će se pamtititi decenijama. Osim po svojim izvanrednim glumačkim dostignućima, Bata je ostavio i bogatstvo u obliku potomstva – sina, kćerku i čak šestoro unuka. Među njima, ističe se Dina Živojinović, najstarija unuka čiji je Bata bio posebno vezan.

Dina, kćerka Batinog sina Miljka, ostala je u Beogradu nakon očeve selidbe iz Srbije, sve do odlaska na školovanje u Pariz. Dina je bila izuzetno bliska sa svojim djedom i bakom, a mnogi tvrde da je kopija svoje bake Lule, što potvrđuju i njihove zajedničke fotografije.

  • Posljednje dane glumačkog velikana Dina je provela uz svog legendarnog djeda, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Ipak, Batin posljednji zahtjev bio je da počiva u svojoj rodnoj Kovačici, pored supruge Lule, a porodica je nedavno ispunila tu želju.

Batinu posljednju želju da počiva pored Lule ispunili su prenoseći njegove posmrtne ostatke u portu crkve Svete Trojice u Koraćici. Dina je prisustvovala tom prenosu, a istakla je da se vratila kako bi bila uz svog djeda u posljednjim mjesecima njegovog života. To iskustvo promijenilo je način na koji ga je doživljavala, omogućivši im ozbiljne razgovore o životu i poslu.

Naposljetku, unuka Bate Živojinovića uskoro će izreći sudbonosno “da” svom dugogodišnjem partneru Aleksi Đukanoviću, a svadba će se održati u Kragujevcu. Ovim činom, Dina će započeti svoj vlastiti put, noseći sa sobom sjećanja na svog voljenog djeda i inspiraciju koju je dobila od njega.

BONUS TEKST

Velimir Bata Živojinović, jedna od najvećih legendi jugoslovenskog i srpskog glumišta, ostavio je neizbrisiv pečat u svijetu filma i pozorišta. Njegovo ime sinonim je za kvalitetnu glumu i nezaboravne uloge koje će zauvijek ostati u pamćenju publike. Kroz decenije karijere, Bata je utemeljio svoj status kao ikona jugoslovenskog i srpskog glumišta, ističući se po svojoj autentičnosti, dubini interpretacije i šarmu koji je osvajao srca generacija gledalaca.

Rođen u Požarevcu 1933. godine, Bata je svoj glumački put započeo u beogradskom Narodnom pozorištu, a brzo je privukao pažnju svojim talentom i harizmom. Njegova filmska karijera obuhvata impresivan broj ostvarenja, a njegove uloge u filmovima kao što su “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eskadrila”, “Užička republika” i mnogi drugi, postale su nezaobilazne tačke u istoriji jugoslovenskog kinematografa.

Bata nije samo bio izvanredan glumac, već i posvećen porodični čovjek. Iza sebe je ostavio suprugu Ljubicu, sina Miljka i kćerku, kao i šestoro unuka. Njegova porodica bila mu je neizmjerna podrška kroz sve životne izazove i uspone. Iako je njegova fizička prisutnost napustila ovaj svijet, njegova umjetnost, mudrost i naslijeđe nastavljaju živjeti kroz svaku ulogu koju je ostavio za sobom, kroz svaki osmijeh koji je izmamio publici i kroz svaki trenutak koji je proveo sa svojim najbližima.

Bata Živojinović, čovjek čiji je doprinos svjetskoj kinematografiji neizbrisiv, nastaviće živjeti u srcima svih ljubitelja filma i pozorišta, kao simbol vječne umjetničke inspiracije i izuzetnosti. Iako je Bata Živojinović napustio ovaj svijet 2016. godine, njegovo nasljeđe živi kroz njegova remek-djela i kroz sjećanja mnogih generacija koje su odrasle uz njegove filmove. Njegova umjetnost će zauvijek ostati neizbrisiv dio kulturnog identiteta Balkana, podsjećajući nas na snagu, strast i ljepotu sedme umjetnosti.