Fontane postoje već stoljećima, služeći u praktične i umjetničke svrhe. U početku, njihov primarni cilj je bio da obezbede potrebnu vodu za piće i održavaju čistoću u određenim zajednicama u kojima ljudi žive. Kako je vrijeme odmicalo, fontane su počele da dobijaju sve veći značaj, postajući simbol božanskog i jedna od najpoznatijih vrsta istorijskih znamenitosti – fontane. Danas sve veći broj gradova ugrađuje fontane u svoje pejzaže kako bi očarale ljude svojim vizualno zadivljujućim dizajnom i umirujućim zvucima.

Osim toga, ako imate dovoljno sreće da imate dvorište ili baštu, imate priliku da posjedujete vlastitu fontanu, bilo da je kupite ili da je napravite sami. Iako u početku može izgledati kao jednostavan i dekorativni dodatak, fontane služe većoj svrsi. Oni unose nježno žuborenje vode u vaš lični vanjski prostor, stvarajući ambijent koji izaziva osjećaj raja. Nadalje, fontane imaju dodatnu prednost privlačenja prekrasnih leptira i očaravajućih ptica, istinski oživljavajući vašu baštu. Da bi vaša fontana pravilno funkcionisala, potreban joj je lako dostupan izvor vode i struja u blizini.

Kada je u pitanju odabir materijala za vašu fontanu, postoje različite opcije koje treba uzeti u obzir, ali se široko preporučuje da je napravite od kamena jer nudi najviši nivo izdržljivosti. Ako želite da vaša fontana ima zadivljujući i očaravajući izgled tokom noći, jedna od opcija je da u njen dizajn ugradite svjetlo. Međutim, prije nego što se upustite u ovaj poduhvat, neophodno je pažljivo razmotriti lokaciju na kojoj će se fontana nalaziti u vašem dvorištu.

Osigurati da se ne postavlja direktno ispod drveća je ključno, jer stalno opadanje lišća može dovesti do problematičnih problema. Nadalje, od izuzetne je važnosti redovno održavati čistoću fontane. Zanemarivanje ove odgovornosti može dovesti do nakupljanja grana i lišća, što može začepiti filter i pumpu.