Iako je oolong čaj nesumnjivo mudar izbor za one koji žele smršaviti nekoliko kilograma, postoji obilje alternativnih napitaka koji se mogu konzumirati tokom dana u svrhu mršavljenja. Jedan od ključnih aspekata zdrave prehrane je dobro strukturiran plan kupovine namirnica.

U nastavku je predstavljena kompilacija sastojaka koji ne samo da gubitak težine čine ugodnijim, već i lakšim za upravljanje.

 

 

 

Zeleni čaj – je vrsta čaja koji se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji se ne oksidiraju tokom obrade. Popularno je piće u mnogim kulturama i poznato je po visokoj koncentraciji antioksidansa i potencijalnim zdravstvenim prednostima. Osim toga, zeleni čaj sadrži kofein, koji može dati energiju, ali u manjim količinama od drugih napitaka s kofeinom poput kafe ili crnog čaja. Prisustvo epigalokatehin galata (EGCG), antioksidansa, značajan je dodatak ovom proizvodu. Istraživanja su pokazala da ovaj spoj može dovesti do povećanja brzine sagorijevanja masti i metabolizma. Eksperiment koji je trajao 12 tjedana otkrio je da koncentrirani zeleni čaj, koji koristi aktivne komponente zelenog čaja kao što su kofein i katehini, dovodi do gubitka od 7,7 kilograma kod osoba koje su konzumirale zeleni čaj u odnosu na one koji su ga uzdržavali. Za one koji imaju afiniteta prema čaju, zeleni čaj je vrlo preporučljiva opcija u borbi protiv kroničnih upala koje prate gojaznost. Štaviše, to je napitak bez kalorija.

 

 

 

 

Kafa – Za mnoge ljude, kafa je esencijalni napitak sa nizom prednosti – mršavljenje je jedna od njih. Udubimo se u to kako kafa može doprinijeti skidanju nekih kilograma. To je svakako intrigantno, zar se ne slažete? Poznato je da crna kafa sadrži hlorogensku kiselinu, supstancu koja je naučno povezana sa gubitkom težine. Uočeno je da ova posebna kiselina usporava proizvodnju glukoze u tijelu, što je posebno korisno nakon konzumiranja većih obroka. Važno je imati na umu da kafu treba konzumirati bez dodataka zaslađivača, jer je to jedini način da doživite njen puni efekat. Konzumacija četiri šoljice kafe dnevno može dovesti do povećane budnosti, poboljšanja metabolizma masti i minimalnog ometanja sna i apetita. Da biste osetili trajni efekat, preporučuje se da svakih nekoliko sati popijete šoljicu kafe.

 

 

 

Voda sa ketelskom soli -Da bi poboljšali ukus vode, neki ljudi radije dodaju so za čajnik. Ova vrsta soli je posebno dizajnirana za upotrebu u kotlićima i može dodati jedinstven okus vašoj vodi. Iako to možda nije najizazovnija opcija, voda je bitna komponenta svakog programa mršavljenja. Iako je standardna preporuka konzumiranje osam čaša vode dnevno, mnogi od nas se bore da ispune ovaj zahtjev. Pravilna hidratacija ima brojne prednosti, uključujući poboljšanu probavu, brži metabolizam i bolji kvalitet kože. Da biste postigli gubitak kilograma, preporučuje se da sve zaslađene napitke zamijenite vodom ili biljnim čajevima, te da konzumirate preporučeni dnevni unos od 2,7 litara za žene ili 3,8 litara za muškarce. Slana voda koja se nalazi u čajniku sadrži vitalne minerale i elektrolite koji mogu pružiti energiju vašim mišićima i poboljšati vaše kognitivne sposobnosti. Osim toga, voda prisutna u slanoj vodi može djelovati kao sredstvo za suzbijanje apetita.