Stravičan incident potpunog nestanka porodice Dupont de Ligonnes u Nantesu tokom 2011. ostavio je golemi osjećaj tuge i zbunjenosti ne samo kod njihovih najmilijih i onih koji su ih poznavali nego i na cijelu naciju, koja je ostala šokirana informacijama koje su objavljene u medijima. U vremenskom razdoblju od samo nekoliko mjeseci tokom 2011. godine ova nekada voljena i cijenjena porodica postala je glavna tema svih medija u njihovom regionu, a misterija koja je ispoljila toliko neodgovorenih pitanja ni dan danas nije u potpunosti razriješena. Njihov porodični dom postalo je mjesto obavijeno tamom, koji više nikada nisu otvorili niti Xavier ili Anjes, niti njihova djeca Artur, Tomas, Ann ili Ben.

Zabrinut za Duponove, susjed se obratio policiji jer su bili novi u tom području. Policija je u tjedan dana obavila pet posjeta kući obitelji Dupon, ali nisu pronašli ništa neobično. Zaključili su da su Duponovi možda svojevoljno napustili svoju kuću. No, tek kad su identična pisma stigla u domove članova obitelji i prijatelja, počeli su se pojavljivati ​​čudni tragovi. Ova su pisma sadržavala vrlo sumnjivu priču. Otac Xavier je u podužoj poruci tvrdio da je tajni agent američke tajne službe posvećen borbi protiv zločina povezanih s drogom. Naveo je da su on i njegova obitelj ušli u program zaštite svjedoka. Naravno, prijatelji obitelji Dupon bili su skeptični prema ovoj priči te su ponovno kontaktirali policiju kako bi izvršili temeljitu pretragu kuće. Nisu pronađeni nikakvi tragovi krvi niti bilo koji drugi neobičan dokaz.

Ispod terase, gdje je obitelj spremila zdjelice za pse, jedan od policajaca otkrio je turobno otkriće. Tu su bili pokopani posmrtni ostaci majke i četvero djece. Majka i troje djece položeni su na počinak zajedno, dok je najstariji biološki sin, Thomas, imao svoje zasebno groblje. Jedini član obitelji koji je nedostajao bio je otac. Istraga je pokazala da je između 3. i 5. travnja 2011. brutalno skončala četveročlana obitelj – majka Anjes, otac Artur, kći En i sin Beona. Xavier, glavni osumnjičenik, ostao je u kući još tjedan dana nakon ubojstava. Nakon gnusnog čina, obratio se svom sinu Tomašu, koji je bio na fakultetu, i zatražio da se hitno vrati kući. Prijevarno, Xavier je izmislio priču o hospitalizaciji njegove majke. Prema vlastima i insajderima, Tomas je ostao u obiteljskoj kući neko vrijeme prije nego što si je Xavier oduzeo život i pokopao ga na mjestu daleko od ostatka obitelji.

Kako prenose francuski mediji, doznaje se da su otac i sin imali večeru 4. travnja. Xavier je vješto skrivao svoja zlokobna djela ubojstva i zablude da je tajni agent odvraćajući sumnju. Njegovo posljednje viđenje snimile su nadzorne kamere u Roquebrune-sur-Argensu dok je izlazio iz hotela i skupljao svoje stvari iz automobila prije nego što je otišao u planine. Sigurnosna snimka sugerira da je Xavier namjerno izazvao vlastito uhićenje tako što je u torbi sakrio pušku s prigušivačem i njome smrtno ubio sve članove svoje obitelji.

Unatoč tome što je policija bila upoznata s njegovom lokacijom i opsežnoj istrazi, nisu ga uspjeli locirati. Postoje nagađanja o njegovoj sudbini, a neki sugeriraju da je možda oduzeo sebi život tijekom posjeta Roquebrune-sur-Argensu, smatrajući to svojevrsnim “hodočašćem” zbog svog odmora tamo sa svojom obitelji. S druge strane, ima onih koji tvrde da je pažljivo isplanirao svoj nestanak i vjeruju da se i dan danas skriva. Unutar dokumentarca obiteljski prijatelj predlaže mogućnost njegova bijega vlakom i kasnijeg preseljenja u Hrvatsku kako bi započeo novi život.

Iako je motiv ovog zvjerskog djela ostao nepoznat, nagađa se da je Xavier bio doveden do očaja zbog očeve smrti, zbog koje je ne samo ožalošćen, već i opterećen financijskim poteškoćama. Budući da je bio grof iz prestižne loze, Xavierov iznenadni pad bio je šok. Gdje se nalazi skrivena zaliha ostala je tajna jer je izmicala otkrivanju. Kako se spektakl “Kuća terora” bližio kraju, pojedinci koji su svjedočili performansu potražili su dvojicu detektiva, pozivajući sve koji imaju informacije o ovom zlonamjernom grofu da se jave i pomognu u istrazi.