Mirijam Margolis, britanska glumica koja je publici najpoznatija kao profesorka herbologije Pomona Spraut u serijalu “Hari Poter”, ne samo da ima uspešnu višedecenijsku karijeru s brojnim velikim ulogama, već je i poznata po svojoj hrabrosti i autentičnosti. Nedavno je otkrila nekoliko zanimljivosti iz svog života u intervjuu za julsko pride izdanje magazina Vogue, gde se hrabro fotografisala obnažena.

Mirijam, koja se i privatno ističe šarmom i spremnošću za šalu, uskoro će se pojaviti u filmu “Pored tebe”, režisera Stevana Filipovića, gde će tumačiti ulogu jugonostalgičarke Vere iz Mančestera.

Njena karijera započela je davanjem glasa u audio soft pornografskom ostvarenju “Seksi Sonja: Listovi iz devojačke sveske”. Prvu značajniju ulogu ostvarila je u filmu “Stand Up, Virgin Soldiers” (1977), a tokom osamdesetih godina stekla je popularnost ulogom u seriji “Crna Guja” pored Rouana Atkinsona, što joj je otvorilo vrata za nove prilike i uloge.

Mirijam Margolis, koja je otvoreno deklarisana lezbejka, hrabro je izišla iz ormara veoma mlada, još 1967. godine, u vreme kada je homoseksualnost bila ilegalna u Velikoj Britaniji. Taj trenutak iskrenosti prema samoj sebi dovela je do izazova u odnosu s roditeljima, koji su negativno reagovali, a majka je čak doživela dva moždana udara i preminula 1974. godine.Mirijam Margolis

Mirijam je u srećnoj vezi već 56 godina s Heather Sutherland (80), australijskom istoričarkom i nekadašnjom profesorkom Univerziteta u Amsterdamu. Srele su se 1967. godine, dok je Mirijam snimala radijsku dramu za BBC. Unatoč izazovima koje su prošle u vreme kada homoseksualnost nije bila široko prihvaćena, njihova ljubav je preživela i postala primer skladnog partnerstva.

U intervjuu za Vogue, Mirijam je naglasila važnost slobode u njihovom odnosu, ističući da su oduvek podržavale jedna drugu u željama i ciljevima. Kroz svoju dugogodišnju vezu, delile su ljubav i podršku, prilagođavajući se izazovima vremena, a Mirijam je izrazila zahvalnost što su mogle voditi svoje živote bez da ugrožavaju jedna drugu.

Unatoč tome što nije imala potrebu za majčinstvom, smatrajući da kvalitet stavlja ispred kvantiteta, Mirijam je sa svojom partnerkom Heather ostvarila dug i ispunjen život. Njihova ljubav i predanost jedna drugoj postale su inspiracija mnogima, dok Mirijam hrabro deli svoju priču i širi pozitivnu poruku o autentičnosti i ljubavi.