Beskućništvo je često zanemareni problem u zapadnom svijetu, ali postaje sve izraženiji i u regiji, uključujući zemlje unutar nje. Stambena kriza raste u zapadnoj Europi, SAD-u, te i u našem okruženju. Važno je napomenuti da većina obitelji koje danas imaju svoje domove ima tu sreću zahvaljujući socijalističkom sustavu koji je ranije bio na snazi.

Unatoč tome, primjećujemo postupni pomak, a broj ljudi koji doživljavaju beskućništvo u velikim gradovima poput Beograda povećava se. Beskućništvo je postalo uobičajen prizor u ovom gradu, a okolnosti u kojima se nalazi jedan pojedinac posebno dirnu mnoge.

Radi se o Aleksandru Jociću, izuzetnom matematičaru i uglednom diplomiranom inženjeru elektrotehnike. Nakon uspješnog školovanja u vrijeme bivše Jugoslavije na prestižnom sveučilištu u Beogradu, odlučio se oprobati s nekoliko godina u Kanadi. No, nakon bombardiranja krajem 1990-ih, vratio se u Srbiju.

Nesvakidašnje je vidjeti čovjeka takvih postignuća kako spava u tramvajima Beograda, kako prikazuje priložena slika. Unatoč tome, mnogi tvrde da je iznimno ugodan i ljubazan, spremno razgovara s ljudima koje susreće na Studentskom trgu. Također, uvijek nosi ostarjelu Fender gitaru, iako u lošem stanju, što zahtijeva popravke.

Prizor nekada divljenog, inteligentnog i talentiranog pojedinca koji živi u zapuštenom stanju, kao sjena svog nekadašnjeg ja unutar tramvaja, izaziva dubok osjećaj tuge kod svih koji to promatraju. Neki nagađaju da se njegov nezavidan položaj može pripisati pritiscima iz neidealnog braka. Iako Aca to nije javno priznao, mnogi su došli do ovog uvida iz osobnih interakcija s njim.Ovi uvidi proizlaze iz osobnih interakcija s njim, unatoč tome što on sam nije javno iznio te račune.