Kada biste u vreme Jugoslavije dobili lični poziv od Druga Tita, postojala je mogućnost da završite na Golom Otoku. Međutim, Neda Ukraden je bila izuzetak, jer kada bi dobila takav poziv, Tito je želeo da ga ona lično zabavi svojim pevanjem.

Razvojni put jedne od najpopularnijih pevačica nekadašnje Jugoslavije, Nede Ukraden, gotovo je filmski scenarij. Priča o njenom odrastanju, selidbama, školovanju, muzičkim počecima, gubicima tokom rata pa sve do ponovnog uzdizanja iz pepela, doima se kao bogata i ponekad dramatična priča. Neda je posvećena svom privatnom životu, koje je često bilo usklađeno s njom dugom karijerom koja traje pola veka.

Devedesete godine prošlog veka, koje su bile izuzetno teške za mnoge, nisu zaobišle ni Nedu. Morala je napustiti ratom pogođeno Sarajevo u aprilu 1992. godine, ostavljajući iza sebe sve što je decenijama stvarala.

Nova sredina u Srbiji nije je srdačno dočekala. Ono što je nekada bila ponosna pevačica Jugoslavije, sada je bilo osporavano i osuđivano. Neda se suočavala s nedostatkom novca i posla, a mediji su je napadali zbog različitih razloga, uključujući njeno poreklo, sarajevsko prebivalište, i narušene odnose s Titom, što je dovelo do različitih neosnovanih tvrdnji, uključujući i onu o navodnoj ljubavnoj vezi s Titom.

Neda Ukraden je opisala kako je pevala pred Titom na njegov poziv, a to je smatrala velikom nagradom. Ipak, naglasila je da je doživela ogromnu tremu prilikom tih nastupa. Pevala je pred Titom i njegovim gostima, rukovodiocima, i doživela to kao počast.Maršal je, kako je Neda opisala, koristio svaku priliku da uživa u njenom pevanju, stvarajući poseban odnos između njih dvoje.