Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje da postoji jedinstvena veza između očeva i kćeri. Ovu predodžbu podupiru razni video zapisi koji kruže platformama društvenih medija, od kojih je jedan dobio značajnu pažnju i izazvao mnoštvo emocija. Snimka prikazuje očev posjet rodilištu, gdje se s nestrpljenjem susreće sa suprugom i njihovom tek pristiglom kćeri. Supruga mu je prvi put dala priliku da preuzme zadatak presvlačenja njihovog novorođenčeta. Dolazak prvog djeteta često ostavlja pojedince u nedoumici kako se snaći u tom iskustvu.

 

Budući da beba nalikuje nježnoj porculanskoj lutki, mnogi gaje strahove zbog mogućih nezgoda. Stoga je ovaj otac zadatku odijevanja svoje djevojčice pristupio s najvećim oprezom i promišljenim tempom. U jednom trenutku preplavio ga je neodoljiv val emocija. Vrlo je vjerojatno da je doživio osjećaj ponosa kad je postao otac, zajedno s neizmjernom srećom što su i njegova žena i dijete dobro. Ipak, najstrašniji trenutak za njega je nedvojbeno bio kada je prvi put sreo svoju kćer. Kao što je običaj za dojenčad, beba je počela plakati, a ovog oca je bujica emocija potpuno obuzela. Primijetivši njegovu emotivnu reakciju, supruga se raspitala o njemu i ovjekovječila taj neprocjenjivi trenutak na svom mobilnom uređaju.

 

Suze su mu navrle na oči, natjeravši ga da ih diskretno obriše rukavom dok je svojoj voljenoj šaputao ljupke riječi. “Imaš li apetit? Mama će ti dopustiti da jedeš u ovom trenutku. Budi uvjeren, sve će biti u redu. Ah, ti si apsolutno čudesan. Ona posjeduje takvu ljepotu koja oduzima dah. Moja kćer, dragocjeni dragulj srca svog oca , moja izuzetna mala princezo. Obožavam te, moja ljubav prema tebi nema granica”, rekao je otac svojoj voljenoj bebi.

 

BONUS TEKST:

Koncept zdravlja je višestruk i obuhvaća različite dimenzije, uključujući fizičko, mentalno, emocionalno i socijalno blagostanje. Ključno je dati prioritet održavanju dobrog zdravlja kako bismo vodili zadovoljavajući i smislen život. Evo nekoliko važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir u vezi sa zdravljem: Stanje tijela, koje obuhvaća rad organa, mišićno-koštani sustav, težinu, prehranu i tjelesnu aktivnost, spada u kategoriju tjelesnog zdravlja. Za očuvanje fizičkog zdravlja ključno je redovito vježbanje, uravnotežena prehrana, dovoljno sna i suzdržavanje od štetnih tvari poput duhana i alkohola.

Emocionalno i psihičko blagostanje, poznato kao mentalno zdravlje, obuhvaća različite aspekte. To uključuje našu sposobnost da se nosimo sa stresom, razumijemo i artikuliramo emocije i njegujemo pozitivne veze s drugima. Ključno je dati prioritet mentalnom zdravlju, potražiti pomoć kada je to potrebno i primijeniti učinkovite strategije za upravljanje i ublažavanje stresa. Naše emocionalno blagostanje obuhvaća našu sposobnost da identificiramo, razumijemo i reguliramo vlastite emocije, uključujući osjećaje samopouzdanja, vlastite vrijednosti i sposobnost njegovanja pozitivnih veza s onima oko nas. Koncept društvenog zdravlja obuhvaća način na koji se družimo s drugima i našu sposobnost da budemo dio kolektiva.

To uključuje podršku koju dobivamo od voljenih osoba, prijatelja i zajednice, kao i angažman u aktivnostima koje potiču osjećaj uključenosti. Očuvanje općeg zdravlja i prevencija bolesti može se postići redovitim liječničkim pregledima, cijepljenjem, nutritivnom prehranom i bavljenjem tjelesnom aktivnošću.Blagostanje obuhvaća različite aspekte kao što su sveukupno zadovoljstvo životom, pronalaženje smisla i svrhe, učinkovito savladavanje životnih prepreka i poticanje osobnog rasta i sposobnosti.

Podizanje svijesti o važnosti zdravog načina života, prevencije bolesti i opće dobrobiti ključni je aspekt zdravstvenog odgoja. Ključno je prepoznati da se zdravlje proteže izvan puke odsutnosti bolesti; to je višestruki pojam koji obuhvaća različite dimenzije našeg postojanja. Kao rezultat toga, neophodno je pozabaviti se svim tim aspektima kako bi se postiglo optimalno zdravlje i dobrobit.