Posude za poneti, ostaci hrane i različite posude za skladištenje namirnica su korisne kada želite da hrana ostane sveža. Međutim, ono u čemu čuvate hranu može sadržati jedan od najopasnijih elemenata u vašem frižideru – bisfenol A.Ova hemikalija je poznata kao BPA i počela je da se koristi u proizvodnji plastike još od 1960-ih godina. Popularne marke, poput Tuppervare, koriste ovu hemikaliju u izradi flaša za vodu i drugih plastičnih predmeta. Takođe se koristi za oblaganje unutrašnjosti metalnih predmeta, poput konzervi za hranu, vrhova boca i vodovoda, prema klinici Mejo.SVI SRBI OVO DRŽE U FRIŽIDERU, A POJMA NEMAJU DA JE OTROVNO! Može vam ozbiljno ugroziti zdravlje, izbacite ga ODMAH

Kada hrana dođe u dodir sa plastikom, metalom ili drugim materijalima, postoji mogućnost da apsorbuje deo hemikalije BPA. Iako američka Uprava za hranu i lekove (FDA) vrši proveru hrane pre puštanja u prodaju i tvrdi da je mala količina BPA sigurna za konzumaciju.

Međutim, 2012. i 2013. godine, FDA je izmenila propise u vezi sa polikarbonatnim smolama na bazi BPA u određenim plastičnim proizvodima. To uključuje flašice za bebe, čaše za piće, formulu i druge posude za bebu. Ove promene nisu bile iz bezbednosnih razloga, već zato što je “ta upotreba trajno i potpuno napuštena”, prema FDA-i. Izlaganje hemikaliji BPA može imati negativne efekte na prostatu i mozak nerođenih beba, novorođenčadi i dece, prema Klinici Mejo. Postoje studije koje sugerišu da konzumiranje BPA može dovesti do povećanja krvnog pritiska kod odraslih.

Lekari sa Harvarda preporučuju oprez kada je u pitanju izlaganje hemikaliji BPA, naglašavajući važnost konzumiranja sveže hrane umesto konzervirane. Takođe, savetuju kupovinu boca za vodu i posuda za hranu koje ne sadrže BPA.Izbegavajte zagrevanje plastike u mikrotalasnoj pećnici ili pranje u mašini za pranje sudova, jer toplota može razgraditi plastiku tokom vremena, omogućavajući BPA da dospe u hranu, prema klinici Mejo.

Postoje i alternative koje ne sadrže otrovne supstance, poput stakla, nerđajućeg čelika i porculana, što je prenela platforma “Eat this”, a preneo je N1.