Doktorka Sanja Krejović nedavno je izdala značajno upozorenje u svetlu zabrinjavajućeg incidenta koji se dogodio u Srbiji, kada su brojne žene morale hitno da potraže ginekološku negu odmah po povratku sa odmora. Kako se ljetna sezona brzo bliži, rizik od infekcija postaje sve izraženiji, prvenstveno zbog samog olakšanja koje bazeni pružaju u ublažavanju velikih vrućina

 

Međutim, pojedinci koji uživaju u ronjenju ili poniranju u osvježavajuće vode moraju biti krajnje oprezni, jer ova naizgled bezopasna aktivnost može potencijalno dovesti do teških ozljeda, od kojih neke mogu imati i dugotrajne posljedice. Među raznim ozljedama koje se mogu zadobiti, najraširenije i zabrinjavajuće su one koje pogađaju uši. Takve ozljede mogu uzrokovati nenadmašne bolove u uhu i grlu, zbog čega su potrebne česte posjete medicinskim stručnjacima radi liječenja nastalih infekcija. Rašireno je zabluda da su respiratorne infekcije povezane isključivo s hladnijim godišnjim dobima.

Međutim, ovo uvjerenje je daleko od tačnog, jer korištenje sistema za klimatizaciju može stvoriti nagle temperaturne fluktuacije, čime se povećava rizik od razvoja infekcija u ušima, grlu i nosu. Dr Sanja Krejović, visoko obrazovan i iskusan specijalista otorinolaringologije, izričito savjetuje pojedincima da budu oprezni kada se bave aktivnostima poput plivanja, jer to potencijalno može dovesti do raznih povreda. Ove ozljede mogu uključivati ​​štetne posljedice kao što su oštećenje bubne opne uzrokovane promjenama pritiska, kao i oštećenje područja lica i nosne regije.

Doktor pridaje veliki značaj ozbiljnosti ozljede bubne opne, jer ona otkriva šuplji prostor u tijelu koji može izazvati dalje komplikacije i infekcije. Stoga je imperativ da se problem odmah riješi i popravkom bubne opne i procjenom sposobnosti sluha, nakon čega slijedi tretman antibioticima dok se oštećena bubna opna u potpunosti ne regenerira.