Teya Dora, poznatija kao Teodora Pavlovska, naglo je privukla pažnju domaće muzičke scene svojom emotivnom pesmom “Džanum”, koja je postala hit i van granica Srbije. Njen umetnički izraz ne igra na kartu provokacije ili seksepila, već osvaja publiku snagom svog glasa i dubokih emocija.

Ova talentovana umetnica, koja će predstavljati Srbiju na “Evroviziji”, pokazala se kao izuzetno sposobna autorka, stvarajući pesme koje su brzo postale hitovi za mnoge domaće pevače. Njen muzički dar nezadrživo je probio granice, osvajajući srca publike širom sveta.

Teya Dora potiče iz poznate umetničke porodice, čiji je otac bio čuveni slikar i grafički dizajner iz Bora. Njegov doprinos gradskoj kulturi bio je neizbrisiv, kreirajući ikonične logotipe za lokalne institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru. Iako je preminuo pre tri godine, ostavio je dubok trag, posebno u srcu svoje autentične kćerke.

  • Gubitak oca bio je težak udarac za Teodoru, koji se desio upravo tokom stvaranja pesme “Džanum”. Taj period obeležila je velika tuga, ali i ponos zbog očeve zaostavštine, koji je bio njen oslonac i inspiracija u životu. Preminuo je pre tri godine, a po tvrdnjama bliskih ljudi, tada je u srce ove autentične dame uvukla velika tuga. Međutim, na površinu je isplivao veliki ponos što je takav čovek bio njen otac i najveći oslonac u životu, a to je ujedno i najveća uteha.

Na drugoj strani, Teodoru je podržala i njena majka Jasna Jojić, poznata novinarka Večernjih novosti, koja je svojim radom doprinela kulturnom identitetu Vlaha u Srbiji. Pisanjem knjiga o vlaškoj magiji, Jasna je istakla kulturno nasleđe svog kraja, a njena podrška bila je od suštinskog značaja za Teodorin umetnički rast. Uz majčinu podršku i očevu inspiraciju, Teya Dora postala je ne samo uspešna umetnica, već i nosilac porodične tradicije i ljubavi prema umetnosti i kulturi.

BONUS TEKST

Maslinovo ulje se često ističe ne samo kao ukusan dodatak jelima, već i kao sastojak sa mnogim zdravstvenim prednostima. Evo kako maslinovo ulje može poslužiti kao lekoviti dodatak ishrani:

  1. Zaštita srca: Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima koje mogu pomoći u smanjenju lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola. Ovo može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
  2. Antiupalno dejstvo: Maslinovo ulje sadrži antioksidanse poput oleokantalina i oleuropeina, koji imaju antiupalna svojstva. Ovo može pomoći u smanjenju upale u telu i olakšati simptome upalnih bolesti poput artritisa.
  3. Zdravlje mozga: Oleokantal, prisutan u maslinovom ulju, povezan je sa smanjenjem rizika od Alchajmerove bolesti i drugih neurodegenerativnih poremećaja. Takođe, maslinovo ulje može poboljšati memoriju i kognitivne funkcije.
  4. Zaštita od raka: Antioksidanti u maslinovom ulju mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog creva i prostate.
  5. Poboljšanje varenja: Maslinovo ulje može delovati kao blagi laksativ i pomoći u olakšanju varenja. Takođe može stimulisati lučenje žuči, što može pomoći u procesu varenja masti.
  6. Zdravlje kože: Maslinovo ulje je bogato vitaminom E i drugim hranljivim sastojcima koji mogu hidrirati kožu, poboljšati njen tonus i teksturu, kao i smanjiti upalu kože. Može se koristiti i kao prirodni tretman za suvu kožu i iritacije.
  7. Regulacija šećera u krvi: Konzumiranje maslinovog ulja može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, što može biti korisno za osobe sa dijabetesom ili one koje imaju problema sa insulinskom rezistencijom.