Nakon što je 12-godišnja djevojčica doživjela kolaps pluća te  je četiri dana bila u komi. Nakon oporavka, djevojčica je pozvala drugu djecu da izbjegavaju pušenje cigareta. Sarah Griffin, koja je bolovala od astme i bila je korisnica e-cigareta, hospitalizirana je prošlog mjeseca zbog respiratornih problema. Njena majka Meri bila je zabrinuta zbog neizvesnosti stanja svoje ćerke i govorila je za BBC o strahu da će je izgubiti.

 

 

 

U međuvremenu, britanska vlada je najavila planove da ograniči promociju i distribuciju e-cigareta na maloljetnike. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Rishi Sunak, nedavno je objavio svoje namjere da iznese niz inicijativa o kojima će se raspravljati u naredna dva mjeseca. Sunak je izrazio optimizam u pogledu mogućnosti da ovi prijedlozi djeluju na smanjenje trenda sve većeg korištenja cigareta među mladima. Predložene izmjene imaju za cilj da proizvode za vaping učine manje atraktivnim i šarenim kako bi se djeca odvratila od upotrebe. Ministar zdravlja Steve Barclay izjavio je da vlada ima za cilj da zakonski ospori te prijedloge. U intervjuu za BBC Radio 4, Barclay je izrazio zabrinutost zbog industrije e-cigareta koja je usmjerena na djecu, što je izazvalo strepnju i kod roditelja i kod nastavnika.

 

 

 

Na konferenciji Laburističke stranke, Wes Streeting, koji se natječe za poziciju ministra zdravstva u opoziciji, obećao je da će poduzeti stroge mjere protiv kompanija za e-cigarete koje prodaju ukuse poput “rainbow blast” maloljetnicima. Prelazimo na drugu temu, spavaća soba Sare Grifin u Belfastu služi kao tipičan prikaz ličnog prostora mlade devojke. U sobi se nalaze dodaci za kosu, bočice parfema i proizvodi za šminkanje razbacani po stoliću za kavu. Krevet je okružen plišanim igračkama i raznim drugim mekim igračkama. Sarina ovisnost o e-cigaretama počela je kada je imala samo devet godina. Potrudila se da sakrije svoju naviku, čak je napravila rupe u tepihu svoje sobe kako bi ih sakrila od majke. Uprkos pokušajima njene majke da interveniše, kao što je pretresanje Sarinih stvari kada se vratila iz škole i konfiskovanje njenog telefona, nijedna od ovih strategija nije bila efikasna u suzbijanju njene zavisnosti. Tokom jednog ljeta, Sarah je razvila snažnu ovisnost o e-cigaretama, do te mjere da je jednu držala na jastuku tokom spavanja i palila je odmah nakon buđenja ili prije nego što bi zaspala noću. Dr. To O’Donoghue je izjavio da je raširena upotreba e-cigareta među mladima hitna “zdravstvena kriza” koja zahtijeva hitnu akciju. Njegova izjava naglašava da treba biti oprezan kada se radi o e-cigaretama jer još uvijek otkrivamo potencijalne zdravstvene komplikacije.

 

 

 

Rasprostranjenost sličnih trendova širom svijeta sve se više priznaje. Fidelma Carter, predstavnica sjevernoirske dobrotvorne organizacije za grudi, srce i moždani udar, izjavila je da je značajan postotak mladih ljudi koji koriste e-cigarete – oko 17% – uobičajeni korisnici. Sarah Woolnough, glasnogovornica humanitarne organizacije za astmu i pluća, predložila je ograničavanje reklamiranja e-cigareta kako bi se spriječilo da bude privlačno djeci. Ona upozorava da trenutna cijena e-cigareta za jednokratnu upotrebu, kao i njihovi okusi žvakaće gume prilagođene djeci i crtani dizajn, čine ih pretjerano primamljivim iskušenjem za mlade ljude. Prema riječima profesora Chrisa Whittyja, glavnog medicinskog službenika Engleske, potpuno je neprihvatljivo reklamirati e-cigarete maloljetnicima. Ipak, napominje da bi vaping mogao ponuditi korisno sredstvo za one koji žele da prestanu pušiti duhan. Whitty naglašava da je vaping manje opasan od pušenja tradicionalnih cigareta.