HRT javlja da je supruga preminulog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog izrazila zahvalnost hiljadama Rusa koji su satima strpljivo stajali u redu kako bi odali počast na grobu njenog supruga. Julija Navaljna, na platformi “X”, napisala je iskrenu poruku koja se odnosi na Aleksejeve napore, bezgranične pokušaje, odlučnosti i odbijanja da se preda. Odala je priznanje i zahvalnost i mnoštvu hrabrih i iskrenih pojedinaca koji se ovih dana od njega opraštaju, istaknuvši da se upravo za njih neumorno borio.

Na dan njegova sprovoda tisuće pristaša Navaljnog okupile su se u moskovskoj četvrti Maržino kako bi odali počast sjećanju na poznatog ruskog oporbenog vođu. Navalny, koji je preminuo u dobi od 47 godina u arktičkoj kaznenoj koloniji 16. veljače, ostavio je trajan utjecaj na svoju zemlju. Unatoč upozorenjima glasnogovornika predsjednika Vladimira Putina o neovlaštenim okupljanjima, brojni pojedinci hrabro su skandirali njegovo ime i izgovarali slogane poput “Putin je ubojica”.

Tijekom vikenda ponovno su se stvorili veliki redovi ljudi koji su željeli odati počast i posjetiti grob Navaljnog koji je bio ukrašen obiljem prekrasnog cvijeća. Optužujući Putina za ubojstvo svog supruga, Julija Navalni i njen tim izrazili su namjeru da provedu istragu i otkriju identitete odgovornih. Prije i nakon sprovoda, Kremlj je odbio komentirati i zanijekao bilo kakvu umiješanost u stvar. Pristaše Navaljnog ne žele prihvatiti tvrdnju smrtovnice da je umro prirodnom smrću, jer čvrsto vjeruju u suprotno.

Zatvorska služba objavila je u petak da je Aleksej Navaljni, istaknuti ruski oporbeni političar i otvoreni kritičar predsjednika Vladimira Putina, preminuo u 48. godini života. Nakon što je prošetao, stanje mu se naglo pogoršalo i nedugo nakon toga izgubio svijest dok je služio kaznu u ruskoj kaznenoj koloniji. Iz zatvora su izvijestili da je hitno pozvana ekipa hitne medicinske pomoći koja je bez odlaganja stigla na mjesto događaja. Unatoč svim naporima da ga ožive, sve mjere reanimacije pokazale su se neuspješnima. Liječnici hitne službe službeno su proglasili zatvorenikovu smrt.

Aleksej Navaljni posvetio je svoj život osporavanju režima ruskog predsjednika Vladimira Putina i borbi protiv korupcije u Kremlju, borbi koja ga je na kraju stajala života. Unatoč tome što je diskvalificiran za sudjelovanje na izborima 2018., zadržao je svoju poziciju glavnog Putinova protivnika u političkoj areni. Posjedovao je jedinstvenu sposobnost da mobilizira ogromne mase, okupljajući se za Rusiju bez Putina. Intrigantno je da je ruski predsjednik namjerno izbjegao izgovoriti svoje ime. Prema Skyju, posjedovao je prirodnu karizmu i zadivljujući smisao za humor koji je odjeknuo među mladim pojedincima, unatoč njegovoj tvrdoglavoj i sarkastičnoj prirodi.

Upadajući u najuži krug Putina, pa čak i usuđujući se pomno ispitati samog predsjednika, njegova su ispitivanja na YouTubeu prikupila nevjerojatan broj pregleda, rasvjetljavajući korupciju u najutjecajnijim ešalonima moći. Navalnyjeva odvažnost priskrbila mu je sve veći popis strašnih protivnika. Navalni je uspio ustrajati unatoč nebrojenim uhićenjima, sudskim saslušanjima i pritvoru tijekom desetljeća, a sve je to Kremlj dopustio. Pomak se dogodio u kolovozu 2020. kada su se ekonomski uvjeti pogoršali, a nezadovoljstvo potaknuto pandemijom eskaliralo. Nadalje, Kremlj pomno prati nadolazeće parlamentarne izbore, zakazane za godinu dana kasnije, budući da je Navalny obećao da će ih poremetiti alternativnom metodom glasovanja.

Dok je provodio istraživanje za jednu od svojih istraga, Navalny je postao žrtva trovanja u hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku. Prvi znak problema pojavio se kada je suputnik na njegovu letu za Moskvu snimio jecaje na snimci, što je ukazivalo da nešto ozbiljno nije u redu. Ubrzo nakon toga, Navalny je pao u komatozu. Unatoč prijetnjama bombama u zračnoj luci, pilotovo brzo razmišljanje pri prinudnom slijetanju i brzo davanje protuotrova atropina od strane bolničara na pisti zračne luke kasnije se pokazalo spasonosnim, kako će kasnije ispričati.

Tijekom tri dana, Julija, njegova supruga, neumorno je radila na organiziranju transfera helikopterom u Berlin kako bi se izravno suočila s Putinom. U međuvremenu, liječnici u Omsku, gdje je bio hospitaliziran, izrazili su zabrinutost zbog njegove dijagnoze. Po dolasku u Berlin, njemački vojni laboratorij uspješno je detektirao prisutnost Novichoka, nervnog agensa koji je prije dvije godine korišten u trovanju Sergeja i Julije Skripal u Salisburyju. Još jednom smo suočeni s uporabom zabranjenog kemijskog oružja, a ovaj napad pokazuje sve karakteristike koje se tipično povezuju s djelovanjem ruske vlade.