Tri američka brata su bili učesnici neetičkog istraživačkog projekta i nakon toga su patili od ozbiljnih psihičkih problema. U početku nisu bili svjesni da se koriste kao subjekti u eksperimentima, ali posljedice su bile neopisive. Iako se čini da je priča o ponovno spojenim trojkama, Robertu Shafranu, Edwardu Gallandu i Davidu Kelmanu, srećna, ona skriva zabrinjavajuću stvarnostEddie se, posebno, dugo borio s depresijom i tragično si oduzeo život. Nezamisliv je obim onoga što su pretrpjeli u ime nauke. Njihovo učešće u studiji počelo je njihovim rođenjem 12. jula 1961. godine od majke tinejdžerke. Dr. Peter Neubauer, poznati dječji psiholog, izveo je pomenuti eksperiment.

 

 

 

Godišnje je posjećivao dječake prvih deset godina njihovog života. U vrijeme Neubauerovog istraživanja, debata o prirodi i odgoju bila je centralno pitanje u polju psihologije. Cilj njegovog istraživanja bio je da se okonča dugogodišnji spor o značaju prirode i njegovanja. Da bi to postigao, tražio je bebe koje su bile što identične, po mogućnosti blizance ili trojke. Dr Peter Neubauer i njegov tim posjetili su usvojitelje braće, koji su rođeni u roku od nekoliko sati jedan od drugog, kao dio “standardne studije o razvoju djeteta”. Roditelji su obaviješteni da je ovo istraživanje isključivo naučne prirode. Bebe su stavljene na usvajanje kada su imale šest mjeseci, a agencija za usvajanje je sarađivala sa psiholozima u pronalaženju odgovarajućih porodica. Davida je prihvatila radnička porodica, a Edija iz srednje klase. Bobijeva sudbina je, nažalost, bila prepuštena slučaju, i on je završio sa imućnom porodicom na bolnoj društvenoj lutriji. Poznato je vrlo malo informacija o studiji jer je ona i dalje obavijena velom tajne. Sve relevantne informacije bit će objavljene tek 2065. godine nakon što se potvrdi da su sve uključene strane preminule. Dr. Neubauer je preminuo 2008. godine bez ikakvog kajanja zbog svojih eksperimenata. Prije smrti, sarađivao je sa Anom Frojd, kćerkom Sigmunda Frojda. Doktor Nojbauer je novinaru Lorensu Rajtu otkrio da je bilo još dece koja su bila razdvojena, ali nije izrazio žaljenje zbog svojih postupaka. Među trojicom braće, svaki je imao poteškoća sa mentalnim zdravljem i zdravljem u ponašanju.

 

 

Dok su Eddie i David bili institucionalizirani, Robert je stavljen na uslovnu kaznu nakon što je priznao da je ubio ženu tokom pljačke 1978. godine. David je izrazio da je osjećaj odvojenosti sveobuhvatan i beskrajan. Ljudi koji su bili svjedoci njihovog ponašanja prepoznali su da nešto nije u redu i ponudili pomoć, ali su braća negodovala što nisu prihvatili pomoć. David je svoju frustraciju podijelio s New York Postom. Odgajanje Roberta Shafrana, Edwarda Gallanda i Davida Kelmana može se pratiti do niza događaja koji su na kraju doveli do njihovog sudbonosnog otkrića. Srećom, njihova tajna je neočekivano otkrivena. Robert je započeo studije na Sullivan Community Collegeu kada je imao 19 godina. Kada je ušao u svoj prvi dan nastave, bio je zatečen osjećajem bliskosti koji je osjećao od svojih vršnjaka. Bilo je još neobičnije da ga svi poznaju i da su ga oslovljavali sa “Edi”. Kasnije mu je prišla drugarica iz razreda i pitala je da li je usvojen. Bobby se prisjetio neobičnog oblika gostoprimstva iz svoje prošlosti gdje bi ga dječaci udarali po leđima, a djevojke grlile i nudile poljupce. Uprkos toplim gestovima, uvek bi ga zvali “Edi”. Ispostavilo se da je osoba koja je pitala za njegovo usvajanje poznavala Edvarda Galanda, koji je godinu prije napustio školu. Nakon što je otkrila Robertovo usvajanje, ta osoba je dogovorila sastanak između dva brata. Sutradan je kontaktirao Edvarda i poveo Roberta da ga posjeti. Čim je Edvard otvorio vrata, sve ostalo je nestalo, a ostala su samo dva brata. Robertov se pogled susreo s njegovim licem, a ostatak okoline postao je nebitan. Njihove likove obilježilo je nekoliko neobičnih podudarnosti: oboje su koristili iste tehnike rvanja dok su bili na fakultetu, izgubili nevinost u isto vrijeme i imali uporedive biološke osobine, uključujući nerazlučive madeže i IQ rezultat od 148. U početku se činilo da je ova priča biti izuzetna slučajnost sve do otkrića trećeg brata, Davida. Nekoliko mjeseci kasnije, David Kelman se javio sa svojim računom. Ispričao je kako je student Queen’s College-a naišao na fotografiju braće Galland u novinama i bio zapanjen njihovom jezivom sličnošću, što ga je navelo da nazove njihovu rezidenciju. Učenik je bio zadivljen koliko liče jedno na drugo, gotovo kao da bulje u svoj odraz. Nakon dugo očekivanog ponovnog okupljanja trojice braće, oni su u trenu postali slavni transformacija. Dok su boravili u New Yorku, bavili su se raznim hrabrim aktivnostima poput nošenja jedni drugih na ramenima i izazivanja gužvi u saobraćaju. Čak im je na ulici prišla i Eni Libović, koja ih je upoznala sa različitim društvenim događajima i uhvatila njihove slike.

 

 

 

Osim toga, imali su privilegiju nastupati zajedno sa Madonnom u filmu Susan Sajdelman Desperately Seeking Susan, iskustvo koje će cijeniti godinama koje dolaze. Braća su imala zadivljujuću sličnost, sa gotovo identičnim manirima, govornim obrascima, ponašanjima i kognitivnim procesima. Nakon što su odmah stekli slavu, njihovi roditelji su pokrenuli istragu, jer nisu znali za postojanje svojih sinova. Luis Weiss Service, agencija odgovorna za eksperiment, tvrdi da roditelji nemaju mandat da ih obavještavaju o braći i sestrama svoje djece. Uprkos tome, agencija je više puta bila uhvaćena u lažima, a porodica Kelman, koja je bila radnička klasa, odgajala je Davida. Edi i Robert imali su potpuno različita odgoja. Edi je odrastao u buržoaskoj porodici Galand, dok je Robert došao iz imućne porodice Šafran. David je, s druge strane, imao jaku vezu sa svojim roditeljima, posebno sa svojim srdačnim i ljubaznim ocem koji je imao prodavnicu, a druga dva sina su ga od milja zvali Bubula. David je otvoreno izrazio da bi bio nestrpljiv da usvoji sve tri trojke da je znao za njihovo postojanje.