Visoki holesterol predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i drugih životno opasnih stanja. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), veliki broj ljudi pati od hiperholesterolemije, što je najčešći nasledni poremećaj metabolizma lipida.Prevencija i kontrola visokog holesterola su ključni za očuvanje zdravlja. Postoje različiti načini da se smanji rizik od hiperholesterolemije, a jedan od njih je održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i smanjenje konzumacije alkohola. Ishrana igra važnu ulogu u kontroli holesterola, a hrana bogata vlaknima poput pasulja, ovsenih pahuljica i avokada može pomoći u održavanju niskog nivoa lošeg LDL holesterola. Crni luk se takođe ističe kao korisna namirnica koja može pomoći u smanjenju holesterola.Studija pokazala kakav uticaj crni luk može da ima na holesterol: A za sve je zaslužan jedan sastojak

Luk je bogat hranljivim materijama poput kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, a sadrži i flavonoid poznat kao kvercetin. Naučna istraživanja su pokazala da kvercetin može poboljšati obrnuti transport holesterola, smanjiti nivo lošeg holesterola i poboljšati funkciju dobrog HDL holesterola. Čak i alternativni oblici luka, poput soka od luka bogatog kvercetinom, mogu imati iste prednosti u smanjenju nivoa LDL-a.

Dodaci ishrani na bazi luka takođe mogu pomoći u smanjenju holesterola, ali treba imati na umu da nisu svi dodaci jednako efikasni. Važno je obratiti pažnju na sastojke i kvalitet proizvoda. Iako su suplementi na bazi luka pokazali korisne rezultate u smanjenju holesterola, potrebna su dalja istraživanja kako bi se bolje razumela njihova efikasnost i sigurnost.

Važno je napomenuti da postoji niz faktora koji mogu povećati rizik od visokog holesterola, uključujući ishranu bogatu transmasnim kiselinama ili zasićenim mastima, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, genetiku, starost i prisustvo drugih hroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Stoga je važno voditi zdrav način života i redovno pratiti nivoe holesterola kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Također još nekoliko stvari koje trebamo znati o crnom luku .

Crni luk, jedna od najčešće korišćenih namirnica u kulinarstvu širom sveta, nije samo ukusan dodatak jelima već i ima niz zdravstvenih koristi. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o crnom luku:

  1. Hranljiva vrednost: Crni luk je niskokalorična namirnica bogata hranljivim materijama poput vitamina C, vitamina B6, folata, kalijuma i mangana. Takođe sadrži vlakna koja su važna za zdravlje probavnog sistema.
  2. Antioksidansi: Crni luk sadrži različite antioksidanse, uključujući flavonoide i sumporne jedinjenja. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i raka.
  3. Poboljšava imunitet: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, crni luk može ojačati imunološki sistem i pomoći telu da se bori protiv infekcija.
  4. Antiinflamatorna svojstva: Sumporna jedinjenja u crnom luku imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu. To može biti posebno korisno za ljude koji pate od inflamatornih oboljenja poput artritisa.
  5. Za zdravlje srca: Konzumacija crnog luka može doprineti zdravlju srca i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Antioksidansi i sumporna jedinjenja u crnom luku mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i regulisanju krvnog pritiska.
  6. Antibakterijsko delovanje: Crni luk ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i infekcija, posebno u probavnom sistemu.
  7. Poboljšava varenje: Vlakna prisutna u crnom luku mogu poboljšati varenje i podržati zdravlje creva. Redovna konzumacija luka može pomoći u prevenciji zatvora i održavanju zdrave crevne flore.
  8. Mogućnosti pripreme: Crni luk se može koristiti u raznim jelima, uključujući supe, čorbe, salate, variva, sosove, pečenja i mnoge druge recepte. Može se jesti sirov, kuvan, pečen ili pržen, pružajući raznolikost u kuhinji.

Ukratko, crni luk je ne samo ukusan dodatak jelima već i dragocena namirnica koja može unaprediti zdravlje na više načina. Dodavanjem crnog luka u ishranu možete poboljšati svoj imunitet, podržati zdravlje srca, smanjiti upale i uživati ​​u mnogim drugim zdravstvenim koristima koje pruža ova aromatična biljka.