Nedavni dodatak na veb-sajtu „Atlas ukusa“ sadržao je intrigantan članak pod naslovom „9 najomiljenijih srpskih jela“, koji je u skladu sa njihovim ciljem istraživanja i procene gastronomskih čuda iz različitih kultura. U sferi srpske kuhinje, jelo koje je naišlo na najnepovoljniji prijem bio je podvarak, koji se smatrao najmanje ukusnom opcijom. Iznenađujuće, na priželjkivanoj prvoj poziciji na ovoj neobičnoj listi je bio ozloglašeni pihtija.

Zanimljivo je da su razlozi nepovoljnog rangiranja ovih omiljenih jela, uprkos njihovoj popularnosti među brojnim pojedincima, ostali nejasni i neobjašnjivi. Lista, koja je objavljena velikom brzinom, odmah je privukla pažnju korisnika na raznim platformama društvenih medija. Na vrhu liste, sa impresivnom ocjenom od 3,9 od 5, bilo je ukusno jelo poznato kao podvarak. Za stvaranje ovog primamljivog kulinarskog remek-djela potrebno je kombinirati kiseli kupus, crni biber i bijeli luk, uz mogućnost dodavanja slanih mesa poput svinjetine i slanine.

Poreklom iz Srbije, ova tradicionalna poslastica se obično uživa u hladnijim mesecima jeseni i zime, kada se odvija proces kiseljenja kupusa. Zanimljivo je da je u srpskoj zajednici široko rasprostranjeno verovanje da podgrevanje ovog jela sledećeg dana pojačava njegov ukus, što je dovelo do toga da ga neki čak proglase kao lek za mamurluk, zahvaljujući njegovom pikantnom ukusu i izdašnoj upotrebi belog luka. Proja, poznata i kao projara, dobila je pohvalnu ocjenu 3,6 od 5.

Ova divna poslastica je jedinstveni oblik kolača koji je pomno napravljen kombinacijom kukuruznog brašna, soli i vode. Međutim, dodavanje mlijeka, razmućenih jaja, putera ili ulja pretvara ovu kreaciju u izvanredan kruh ili pitu, poznatu kao projara. Jednom ispečena do savršenstva, proja se obično reže na slatke kockice i servira, a da pritom zadrži svoju ugodnu toplinu. Da biste istinski uživali u njenim ukusnim kvalitetima, ključno je da proja ima hrskavost sa svih strana.